Oktatási egyeztetés: nesze, semmi

A gyermekek jövőjének érdekében szorosabb együttműködésre törekszenek – ennyi derült ki a Tanítanék mozgalom és több szakszervezet vezetőjének találkozóján kedd este. De hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról majd pénteken nyilatkoznak. A szerdai pedagógusdemonstrációról viszont nem esett szó.
Szándéknyilatkozatot írtak alá a Tanítanék mozgalom és számos szakszervezet képviselői kedd este arról, hogy a gyermekek jövőjének érdekében szorosabb együttműködésre törekszenek. A közös fellépés lehetséges konkrét formáit pénteken jelentik be.

A tanácskozáson részt vett a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke, a többi konföderáció első emberei viszont nem jelentek meg. Így a Liga társelnökei is távol maradtak, miközben a Mendrey László vezette Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ehhez a konföderációhoz tartozik, és ott ő elnökségi tag. A Pedagógusok Szakszervezete a civil mozgalom által kezdeményezett megbeszélésen ugyan képviseltette magát, de a szándéknyilatkozatot nem írta alá.

Arról különben nem esett szó, hogy a Pukli István által szerdára meghirdetett egyórás munkabeszüntetést az érdekképviseletek miként támogatják. Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke – aki részt vett a tanácskozáson – csak annyit közölt: örömmel üdvözlik azt a társadalmi összefogást, amely a csődbe jutott magyar közoktatás problémáinak megoldása érdekében kibontakozik és szélesedik.

A SZEF a pedagógusok törekvéseivel egyetért, de egy vélhetően jogellenes megmozdulást hivatalosan nem kíván támogatni – hangsúlyozta Földiák. Maga azonban szerda reggel kockás inget ölt magára, és csatlakozik a polgári engedetlenségi akciót hirdető tanárokhoz.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke, Kordás László – aki szintén az utcára vonul – közölte: a konföderáció támogatja az érdekképviseletek és a civilek együttes fellépését. Ezért felkérték a tagjaikat, hogy szerdán a jelenlétükkel is fejezzék ki a szolidaritásukat a pedagógusok iránt. Vadsztrájkot azonban a gyárakon belül nem hirdettek, így a tiltakozó akcióban mindenki csak munkaidőn kívül vehet részt.

Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) vezetője, az MSZSZ alelnöke közölte: az ágazatban szerdán a dolgozók a szolidaritás kék szalagját viselik, ennél többet azonban jogszerűen nem tehetnek. A szabadnapos tagjaikat viszont ugyancsak arra biztatják, hogy vegyenek részt a tanárok tiltakozó akciójában. Székely szerda reggel szintén ezt fogja tenni: az egyik gimnázium elé vonul.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.