Oktatás: jöhet egy új Klik

Átalakítaná a Kliket és rendet tenne az iskolákban az új oktatási államtitkár. Palkovics László szerteágazó tervei nyomán úgy tűnhet, a kormány eddig semmit nem tett az oktatásban, vagy amit mégis, azt jobb lenne feledtetni.

Konstruktív szakmai munkát vár a kedden összeülő köznevelési kerekasztaltól Palkovics László új oktatási államtitkár, aki azt is elmondta: tárgyalni kívánnak szerkezeti, tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai ügyekről és a tanulói életút kérdéseiről.

Rámutatott: mivel a felsőoktatás és a köznevelés szorosan összekapcsolódik, ezért a hatékonyságban és az eredményességben már rövid távon mutatkozni fog annak előnye, hogy a két terület irányítása újra egy államtitkárságon belül történik.

A két terület közötti szinergiát tovább kell erősíteni annak érdekében, hogy az oktatás versenyképessége erősödjön - mondta. Hozzátette: a köznevelésnek olyan jól képzett diákokat kell kibocsátania, akik mind az egyetemeken, mind a munkaerőpiacon megállják a helyüket.

A következő hetekben nemcsak az igényeket, de az elvárásokat is meg kell fogalmazni, és a rendszereket ehhez kell igazítani.

A feladatok és az előttük álló munka nagyságrendje és összetettsége ezt indokolja, és természetesen ez személyi változásokkal is jár majd - jelezte.

Álláspontja szerint ahhoz, hogy a pedagógusok a munkájukra és a diákokra tudjanak koncentrálni, nyugalmat, stabilitást és kiszámíthatóságot kell teremteni.

Elindult egy szándékában és elveiben előremutató folyamat, amelynek látszanak a korlátai, de egy ilyen szintű rendszer átalakításnál ez természetes, mint az is, hogy ez kérdésekhez és vitákhoz vezet, ami viszont jó, hiszen így haladnak előre - mondta Palkovics László.

Elsősorban a kereteket kell úgy átalakítani, hogy azokkal minden érintett elégedett legyen, és a minőségi munkára helyezhesse a hangsúlyt. Nagyon sok a feladat, ezért prioritási sorrendet kell felállítani. Azok az ügyek kerülnek előre, amelyek már az új tanévtől, vagyis 2016 szeptemberétől kell, hogy éreztessék hatásukat. Az ezekhez szükséges törvény-, rendelet- és más strukturális módosításokat nyárig meghozzák - fogalmazott az államtitkár.

Közölte: ezután azok a feladatok következnek, amelyeket menet közben is tudnak alakítani, és nem tanévhez kötöttek, a harmadik csoportba pedig a középtávú fejlesztések tartoznak.

Az biztos, hogy a Klik működését át kell tekinteni, és gyors döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy az iskolákban helyreálljon a rend, és a tanárok zavartalanul tudjanak dolgozni. A bürokráciacsökkentés sem várathat magára, az oktatás minősége miatt sürgős lépéseket kell tenni ez ügyben is. A Köznevelési Kerekasztalt épp azért hozták létre, hogy ezeket a feladatokat áttekintsék és közösen döntsenek - jelentette ki.

Palkovics László azt mondta: a felsőoktatásban meghozta eredményét az együttműködés, az érintett felek közösen hoztak meg minden átalakítást, a rendszer stabilan működik. Ezért azt várja, hogy ez a konstruktív szakmai munka a kerekasztal tevékenységére is jellemző lesz.

Hatékony és higgadt munkát várok, mely nem az indulatokról, hanem a lehetőségek megvitatásáról szól - mondta az államtitkár, kiemelve: azt hiszi, hogy a kerekasztal közvetlen meghívott résztvevői, és a rajtuk keresztül a munkába bekapcsolódó további szervezetek közös érdeke az oktatási rendszer olyan alakítása, ami a gyerekek, diákok érdekeit és nem egyéb érdekeket szolgálnak.

A Pedagógusok Szakszervezete által megfogalmazott 25 javaslat fontos kérdéseket jelez, van köztük jó néhány olyan, amelyeket szerintem is első helyen szükséges megvizsgálni és megoldani. A PSZ elfogadta a meghívást a kerekasztalra, így ott is lesz lehetőség beszélni róla - mondta a politikus.

Hozzátette: ezeken kívül nagyon sok további vélemény érkezett, csak az elmúlt időszakban kétezer iskolát hallgattak meg, begyűjtötték az igényeiket és a javaslataikat, ezeket rendszerezik, és a kerekasztal véleményének megfelelően felállítják az egyes munkacsoportokat.

Egy ekkora rendszer átalakításakor időt kell hagyni arra, hogy a rendszerhibák kijöjjenek, az átállás nem egyik napról a másikra történik. Már világosan látszanak azok a területek, amelyek nem működnek megfelelően, ezeknek a kijavítása a következő hónapok feladata. Minden javaslatot érdemben meg fognak tárgyalni, a nyitottság megvan a részükről, és ezt várja a kerekasztal többi szereplőjétől is - közölte Palkovics László.

Hozzátette: négy csoportba osztják a korábban említett vélemények alapján meghatározható feladatokat. Tárgyalnak a köznevelés szerkezeti, strukturális kérdéseiről, a tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai-stratégiai ügyekről, valamint a tanulói életútról. A kerekasztal határozza meg, mely ügyet milyen prioritással kezeljenek, milyen munkacsoportok foglalkozzanak a kérdésekkel.

Palkovics László szerint az, hogy lesz-e tüntetés vagy sem, független a kerekasztal keddi eredményeitől.

Az a munka, ami a kerekasztal keretein belül elkezdődik, nem aktuális politikai kérdésekre, hanem a gyerekek jövőjét meghatározó ügyekre koncentrál, és ennek felelősségét vállalja - mondta.

"Én az együttműködésben, a tárgyalóasztal melletti munkában hiszek, ezt bizonyította az elmúlt két év is a felsőoktatásban" - fogalmazott, hozzátéve: egy ekkora rendszert - ugyanúgy, ahogyan a felsőoktatást is - csak akkor lehet jól működtetni, ha annak tökéletesítésében minden szereplő részt vesz, elmondja véleményét, és részt is vállal az elvégzendő munkából, legyen az szakszervezet, tudományos kutató, tanulói vagy szülői szervezet.

A Klik átalakításáról azt mondta: meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szakmai önállóság és a fenntartói felelősség között, ami nyilvánvalóan csak a feladatok és a felelősségi körök értelmes decentralizációval lehetséges, valamint a működési feltételeket úgy kell átalakítani, hogy az intézmények működését támogassa. Hozzátette: korai lenne konkrét lépésekről beszélni, várják meg a kerekasztal ülését és a következő hetek tárgyalássorozatait.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.