Ökomenikusok: a hajléktalan-ellenőrzés még jól is jöhet

Pozitív hozadéka is lehet annak, ha a hatóságok felmérik és ellenőrzik azokat a területeket, ahol a hajléktalanok is élnek - állítja Kis Boáz, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szóvivője.

Sajtóértesülések szerint a csepeli gyilkosságok kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a rendőrség ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek. Kis Boáz szerint ez akár segítheti is a hajléktalanokkal kapcsolatos segélyszervezeti munkát, hiszen az esetleges ellenőrzések után frissül és bővül az az adatbázis, amelyben számon tartják a fedél nélkül élőket, s az így megszerzett új információk pluszt jelenthetnek a rászorulók megsegítését végző munkában.

A szóvivő hangsúlyozta: "nem feltétlenül a hajléktalanok vegzálása egy ilyen kezdeményezés célja, legalábbis az Ökumenikus Segélyszervezet szempontjából, sőt kifejezetten hasznos lehet a rendőrség jelenléte, hiszen nem arról van szó, hogy a hajléktalanok bűnözők lennének, hanem sok esetben inkább ők az áldozatai a bűncselekményeknek, melyek számának csökkenését várják az intézkedéstől".

Ma délelőtt ezzel éppen ellentétes véleményének adott hangot a hajléktalan emberek érdek- és jogvédelmével foglalkozó Város Mindenkié csoport, amely elítélte, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került csepeli bűncselekmények kapcsán a médiában többször említették a hajléktalanokat mint bűnözői csoportot. "Ez nemcsak jogellenes, de indokolatlanul megbélyegez egy már ma is szélsőségesen kirekesztett csoportot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.