Ők megmondják, ki itt a magyar

A Magyar Gárda egyenruhában, a Jobbik Magyarországért Mozgalom aktivistái civilben autókkal zárták le hétfő reggel Magyarország öt szlovákiai határátkelőhelye előtt az út felét.

Vasárnap a Magyar Gárda és a Jobbik emberei lezárták a magyarszlovák határátkelőhelyekre vezető utak egyik felét. A demonstráció szervezői azt mondták: a dunaszerdahelyi rendőri brutalitás, a magyar kormány tehetetlensége és a királyhelmeci előállítások miatt tiltakoznak.

Rajkánál hétfő reggel 15 kocsival zárta le a Szlovákiába vivő utat a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Mosonmagyaróvári szervezetük elnöke, Kopetti Tamás szerint nem készültek erőszakos akcióra, csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy tárgyilagosan ki kell vizsgálni a dunaszerdahelyi brutalitást, a magyar kormánynak pedig végre hatékonyan kellene fellépnie a hasonló esetek elkerülése érdekében. A rajkai transzparensekre ezt írták a Jobbik aktivistái: „Üdvözöljük Slotákiában”! 

Délután Komáromban kezdődött félpályás útlezárás. A két országot összekötő hídra nem mehettek fel a tiltakozók, ezért az oda vezető Igmándi út félpályáját zárták le. Később a Magyar Gárda és a Jobbik aktivistái a Rákóczi rakparton fáklyás felvonulást rendeztek.
A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a Pest megyei letkési átkelőnél és Salgótarjánban is demonstrációk voltak, a Borsod megyei Bánrévére pedig csütörtökre jelentettek be útlezárást.

A Győrtől 12 kilométerre található vámosszabadi átkelő előtt a Szlovákiából Magyarországra vezető út félpályáját mintegy 20 fellobogózott autó zárta le. A forgalmat rendőrök irányították.  A tiltakozók transzparensükre magyarul és szlovákul is fölírták: „Ne bántsd a magyart!”

– Magyar állampolgárokra gondolnak? – kérdeztem az egyik autónál álló gárdistáktól.

– Azt majd mi megmondjuk, hogy ki itt a magyar – felelte.

Szlovák oldalon is érdeklődtem a demonstrációval kapcsolatban, ám senki nem nyilatkozott, csupán egy rendőr jegyzett meg annyit: – Figyelünk.

Ez valóban így volt: az átkelőtől tíz kilométerre több rendőrautót, köztük dzsipeket láttunk.
A szlovákiai Nagymegyeren magyarokkal beszéltem. Egyikük nemrég érkezett Győrből, látta a gárdisták tiltakozását a határ előtt.

– Nehezen viselem a szlovák nacionalizmust – mondta az ötvenes éveinek elején járó férfi. – A dunaszerdahelyi meccsen magam is ott voltam, semmi olyan nem történt, ami a szlovák rendőri brutalitást megmagyarázná. De a magyar gárdistákból sem kérek. Sőt kikérem magamnak, hogy ezek demonstráljanak értünk.

Az események ismerete nélkül gyalázkodtak

Két rajkai fiatal – részegen – a dunaszerdahelyi erőszakos rendőri fellépés estéjén, de az ott történtek ismerete nélkül írt gyalázkodó szöveget a faluban lakó szlovákok házára – értesültünk Kocsis Tünde alezredestől, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferensétől, aki elmondta: a 22 éves K. Lajos és a 20 esztendős F. Attila beismerte tettét. A sajtószóvivő szavai szerint a két fiatalember K. Lajoséknál bort fejtett, sokat ivott, majd egy helybéli szlovák ingatlanra azt írták: „A haza nem eladó”, egy másikra pedig célkeresztet rajzoltak. Másnap – amikor tudomást szereztek a Dunaszerdahelyen történtekről – megijedtek, s az éjszaka folyamán acetonnal megpróbálták eltávolítani a feliratokat – de ez csak az üvegfelületekről sikerült. A rendőrség a K. Lajosnál tartott házkutatás során két lőszert és kábítószergyanús anyagot talált. A két fiatalember azt vallotta: nem állnak kapcsolatban szélsőjobboldali szervezetekkel, azok nézeteivel sem szimpatizálnak. A rendőrség rongálás, ezen kívül K. Lajos ellen lőszerrel és kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.