Ők voltak a leggyorsabbak, akik reagáltak Orbán tusványosi beszédére

A beszéd leginkább csak a Századvégnek jött be.

Az ellenzéki Együtt álszentséggel vádolja a miniszterelnököt:"A jogállamot és az európai értékeket eláruló Orbán Viktor álszenten Európáért aggódik, miközben Putyin trolljaként éppen ő próbálja gyengíteni az Európai Unió világpolitikában betöltött szerepét" – írják közleményükben. Hozzátették azt is: "végérvényesen a '80-as évekbeli állampárt gyáva, az idők szavát ostobán nem értő vezetőinek szerepébe süppedt".

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerepzavarban van: uniós vezetőként folyamatosan kritizálja az Európai Uniót, de megoldásokat ezúttal sem mutatott be. Szél Bernadett, az LMP társelnöke a kormányfő előadására reagálva azt mondta: Orbán Viktor tévesen állítja, hogy Magyarország biztos pont egy bizonytalan világban, mert több százezren külföldre kényszerülnek, az egészségügy összeomlott, az oktatás romokban van és alacsonyak a bérek. S miközben a miniszterelnök bár szavakban "keményen üzenget", de emellett azt teszi, amit az előző kormányok is: tökéletesen kiszolgálja a nagyvállalati érdekeket. Szél Bernadett hiányolta, hogy Orbán Viktor szólt arról, hogyan akarja kivezetni az országot abból a kormánya által teremtett helyzetből, amelynek alapja, hogy alacsony bérekkel akarják a gazdaságot fejleszteni. Hozzátette: Orbán Viktor önsorsrontó piltikus, mert Tonald Trump republikánus elnökjelöltet érintő szavaival olyan mellett kampányol, aki szétverné a NATO-t.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője közleményében azt írta, a miniszterelnök "teljesen együgyű lett", semmi másról nem hajlandó beszélni, mint félelemről, menekültekről, az EU állítólagos válságáról, és nem vesz tudomást arról, hogy a magyar fiatalok "százezer szám menekülnek el diktatúrája elől", történetesen Nyugat-Európába, amely Orbán Viktor szerint elvesztette jelentőségét. Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból, egy mély politikai, gazdasági, szociális, kulturális válságba süllyedt ország miniszterelnöke még tovább sodortatta hazáját a szakadék felé.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédében leleplezte, hogy az októberi kvótareferendum valójában Magyarország Európai Unióból történő kivezetését készíti elő. A szocialisták vezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, a miniszterelnök "túlzott nacionalizmusa" mellett világossá kell tenni, hogy nincs magyar jövő az Európai Unión kívül, még akkor sem, ha a közösség működésén van javítanivaló.
Az MSZP ezért ismételten arra biztat mindenkit, hogy az október 2-i kvótareferendumon otthonmaradásával üzenje meg: Európában akar maradni - fejtette ki Molnár Gyula. A szocialisták elnöke szerint Orbán Viktor teljes egészében elszakadt a valóságtól, amit jól mutat, hogy sem a magyar egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság helyzetére nem tért ki beszédében.
Az MSZP elnöke Magyarország szempontjából helytelennek nevezte, hogy Orbán Viktor elköteleződött Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt mellett. Ennek a külpolitikának a kárát az erdélyi magyarok is a bőrükön érezhetik, a román szociáldemokrata kabinetet elutasító magyar kormány fellépése ugyanis hűvösebbé tette a két ország kapcsolatát - értékelte Molnár Gyula.

 

Az ellenzéki pártokkal szemben a Századvég stratégiai igazgatója, G. Fodor Gábor teljesen más beszédet hallott. Olyat miszerint Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi "gondolkodós" beszédével és politikájával olyan új irányvonalat keres, ami egyben tartja az uniót.
Szerinte: a miniszterelnök beszédének legfontosabb üzenete, hogy az európai politikai vezetők megbuktak, cselekvésképtelenek, nem tudják a célokat és ehhez nem tudnak eszközöket rendelni. Ezzel szemben a magyar politika tudja, hogy mit akar, ahhoz milyen eszközöket akar használni, ezért biztos pontnak számít a bizonytalan világban. Hozzátette: ez a politikai stabilitás a legfontosabb, emiatt is lehet Közép-Európa stabil. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, szükség van az októberi kvótareferendumra - vélekedett a politológus. A stratégiai igazgató szerint a brüsszeli politika így nem mehet tovább, ezzel rés nyílik a változások felé, most lehet változtatni az irányokon. Ennek a folyamatnak a része Orbán Viktor útkeresése, amely olyan vonalat keres, amely egyben tartja az uniót – mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.