Offshore-zsonglőrök a kormányban?

Magyar Nemzet: A miniszterelnöknek nem kell üldöznie magát, csak mondjon le. Népszava: Ma kezdődik a Lékó–Anand-meccs. Vas Népe: Nyolc hónap felfüggesztett a meccs után rendőröket dobálónak.

„Offshore-zsonglőrök: a miniszterelnök és a pénzügyminiszter" - ezt írta a Magyar Nemzet a címoldalán elhelyezett kép alá, amelyen Bajnai Gordon és Oszkó Péter sorfalat alkot egy futballmeccsen. A cikk szerint „Bajnai Gordon a ciprusi Fleminghouse elnevezésű társaság volt igazgatójaként kulcsszerepet játszott a szerverhotelként működő Dataplex kft. eladásával kapcsolatos botránysorozatban. A Fleminghouse a Dataplexet megszerző, majd azt fél éven belül hárommilliárdos haszonnal továbbadó három ciprusi offshore cég egyike volt.

A vétel és az eladás közötti néhány hónapban a Dataplex nagy értékű állami megrendelésekhez jutott, többek között Kóka János (SZDSZ) akkori gazdasági miniszter által felügyelt állami cégektől. A ciprusi offshore társaságok közbeiktatásával a vételár-különbözetből adódó adófizetési kötelezettséget tudta elkerülni a Bajnai vezette Wallis-csoport. (erre utal a cikk címe: „Lebukott Bajnai, ha nem vall is" - a szerk.) Az ügyben hűtlen kezelés alapos gyanújával folyik nyomozás, de az eljárást - a ciprusi hatóságoktól megkért adatok megérkezéséig - az ügyészség felfüggesztette.

A miniszterelnök az érintettsége kapcsán kirobbant botrányban rendre azzal védekezik, hogy a Fleminghouse nem tekinthető offshore cégnek, mivel a sziget az Európai Unió tagja, és a társaság tulajdonosa sem ismeretlen, hiszen a ciprusi cég - mint az a Wallis Zrt. mérlegéből is kitűnik - a Wallis cégcsoporthoz tartozik." A cikk további részében a Wallis Zrt. és egy Bajnai Gordon vezette, de ismeretlen tulajdonosi hátterű ciprusi cég kapcsolatát írja le abból az időből, amikor Ciprus még nem volt az EU tagja.

A konklúzió: „Ebben a helyzetben talán még Bajnaitól sem várható el, hogy saját magát üldözze, és az általa vezetett offshore cégre sújtson le a törvény minden szigorával, de az igen, hogy haladéktalanul mondjon le kormányfői tisztségéről. A miniszterelnök nek a saját maga által állított - nem éppen magas - erkölcsi mérce alapján is távoznia kell posztjáról. Bajnai nemcsak az ország lakossága előtt, de saját elvárásai szerint is megbukott."

A Népszava első oldalon ad hírt arról, hogy megkezdődik Lékó Péter nagymester és az indiai Viswanathan Anand sakkvilágbajnok közötti nyolcjátszmás páros mérkőzés Miskolcon a Nemzeti Színházban A második oldalon pedig Őszre ellenőrzik a szalagokat című írásában beszámol arról, hogy „nyár végére készülhet el munkájával a rendszerváltozás előtt készült állambiztonsági iratokat tartalmazó mágnesszalagokat ellenőrző bizottság.

A szalagokra a munkáját tavaly befejezett, Kenedi János vezette történészbizottság hívta fel a figyelmet. A szalagokat vizsgáló, február végén létrehozott testületnek a feladata, hogy kiderítse: olvashatók és lementhetők-e a rajtuk lévő adatok, illetve manipulálhatták-e az azokon lévő információkat." Az ügyhöz tartozik, hogy az állambiztonsági iratok helyzetének rendezésére még mindig nem készült el a tavaly decemberre ígért törvényjavaslat. „Az utóbbi miatt épp a múlt hét végén intézett irásbeli kérdéseket a miniszterelnökhöz Gulyás József SZDSZ-es ügyvivő - írja a lap.

„A liberális politikus feltette azt a kérdést is a kormányfőnek, hogy »kész-e támogatni az SZDSZ azon kezdeményezését, hogy a kormány legkésőbb nyári rendkívüli ülésszakának végéig benyújtsa szabályozási javaslatát az Országgyűlés elé?«. A jövő hét végéig a miniszterelnöknek választ kell adnia a kérdésekre."


A Szombathelyi Városi Bíróság gyorsított eljárásban nyolc hónap - két év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte azt a 24 éves szombathelyi fiatalembert, aki a szombati Haladás-ZTE meccs után kővel támadt a rendőrökre, írja a Vas Népe.

„Az ítélet jogerős, a vádlott nem fellebbez, sőt: a tárgyaláson bocsánatot kért a rendőröktől. A szombati szomszédvári futballderbi az utcán is folytatódott, s bár a két tábor összecsapása a fokozott rendőri jelenlét miatt elmaradt, végül így is tizenegy embert állítottak elő az egyenruhások. Közülük egy fiatalember állt kedden délután a Szombathelyi Városi Bíróságon dr. Parti Mónika bíró előtt.

A vádlott a bírónő kérdésére elmondta: a mérkőzést követően a tömeggel együtt kikeveredett az utcára. A sokadalom a ZTE-szurkolók után indult a vasútállomás felé; ő csak sodródott a skandáló tömeggel. A hangulat magával ragadott mondta B. T., aki tudja, hogy a Hali-drukkerekben régről eredeztethető unszimpátia él a zetés táborral szemben, ám benne nem munkált semmiféle harag. Mégis köveket ragadott, s kettőt el is hajított mint állította, nem személyre célozva az Éhen Gyula térnél fölállított rendőrkordon irányába. Hogy mi motiválta a tettét, arra nem tudott felelni sem a nyomozás során, sem a bíróság előtt. Két rendőrt talált el a kő: az egyiket a fején, a másikat a karján.

Nem sérültek meg, mert az öltözet s a sisak megvédte őket. Az Éhen téri eseményekre másképp emlékezett a bíróság elé idézett három rendőr tanú. Ők egybeghangzóan állították, hogy a fiatalemberre már a meccs végén fölfigyeltek, s aki egy csoport randalírozóval a Széll Kálmán utca sarkán folyamatosan dobálta a rendőröket. Amikor a kordon mögül a kiemelő csoport tagjai előléptek, a tömeg futásnak eredt, B. T. viszont lekéste a csatlakozást, s egyedül dobálózott a félökölnyi kövekkel."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.