Odalett a nyárfasor, a természetvédők feljelentést tettek

Fészekaljak és röpképtelen fiókák pusztultak el egy debreceni nyárfasor csonkolása miatt. Természetvédők kutatják a felelősöket.

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Terepszemle Stúdió, mert a debreceni Nagyerdőn lévő klinikai épületek mellett, a Pallagi út mentén május első napjaiban csonkoltak egy nyárfasort. A debreceni természetvédő egyesület szerint a munkálatokhoz jóval később láttak hozzá, mint azt a természetvédelmi törvény lehetővé teszi. A jogszabály ugyanis azt írja elő, hogy a fás szárú növények kivágását, illetve alakítását még a költési időszak megkezdése előtt kell elvégezni. Mostanra viszont a legtöbb énekesmadár már megkezdte a költést. A munkálatok következtében kikelés előtti fészekaljak tojásai, vagy már kikelt, de röpképtelen fiókák pusztultak el, számításaik szerint a madárállományt ért természetvédelmi kár a fajok eszmei értéke alapján félmillió forint.

A Terepszemle Stúdió a feljelentésen túl kezdeményezi a favágás leállítását, betekintést kér a favágási engedélyekbe, s választ vár arra a kérdésre, hogy ki, vagy kik vonhatók felelősségre.

Debrecenben mostanra már városszerte felháborodást keltenek a fakivágások és csonkolások: a városban az elmúlt hetekben sok fát vágtak ki az épülő 2-es villamos beruházása miatt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.