Szekeres: odadobták az ellenségnek a 2. magyar hadsereget

Tegnap az ország több pontján is megemlékeztek a Don-kanyarnál értelmetlenül elpusztult 2. magyar hadseregre. Szekeres Imre honvédelmi miniszter Budapesten meggyalázott hősökről beszélt.




Magyarország katonai és politikai vezetői cinikusan odadobták az ellenségnek a 2. magyar hadsereget a Don-kanyarban 1943-ban, a második világháborúban – jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében tartott koszorúzási ünnepségen.
– Az akkori politikai vezetés meg akart felelni a náci Németország elvárásainak, amikor kiküldte katonáit a szovjetek ellen harcolni a Don-kanyarba, holott tudták, hogy „Hitler birodalma mindannak a tagadása, amit az európai kultúra és civilizáció több évezrede, és amit a magyar kultúra és civilizáció megelőző egy évezrede jelentett” – mondta Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter pozitív példaként említette „a meggyőződéses antikommunista" angol miniszterelnököt, Winston Churchillt, aki hajthatatlan maradt a Harmadik Birodalommal szemben, ahogy a magyar közéleti személyiségek közül Bajcsy-Zsilinszky Endre és Szekfű Gyula, valamint az utolsó magyar király, IV. Károly fia, Habsburg Ottó.
Kétszázezer hősre kell emlékezni, akik harcoltak a Don-kanyarban, közülük 150 ezren meghaltak, megsebesültek vagy hadifogságba estek, többen, mint ahány magyar együttvéve részt vett Mohácsnál a török elleni és Muhinál, a tatárok elleni harcokban.
Hozzátette: a doni meggyalázott hadsereg. – Meggyalázta először saját parancsnoka. A történelemben nem fordult addig elő, hogy hadvezér, aki még oly keserű vereséget is szenvedett el, olyan szavakkal szólt volna saját katonáihoz, mint Jány Gusztáv vezérezredes hírhedt hadparancsában. Meggyalázta aztán ezt a hadsereget a csend, amely a katasztrófát itthon követte. Az újságok lapjaiból és a filmhíradók tekercseiből nem, legfeljebb a halotti értesítések nagy számából derülhetett ki, hogy mi történt az orosz sztyeppén… (…) … Majd ismét meggyalázták évtizedeken keresztül azok, akik nem tudtak különbséget tenni bűnösök és áldozatok között. Meggyalázták azzal, hogy szégyellték a hadifogolytáborokat túlélt és hazatért honvédeket, a magyar föld egyszerű parasztjait, a munkásokat, hivatalnokokat.”
A ceremónián a katolikus és a protestáns tábori püspökségek képviselői mondtak imát az elesettekért.

Koszorúzási ünnepség a doni áttörés 66. évfordulója alkalmából
Koszorúzási ünnepség a doni áttörés 66. évfordulója alkalmából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.