Ócsa: a kormány dönt a folytatásról

A kormány a nyári szünet előtt dönt a bukott devizahiteleseknek épülő ócsai szociális lakópark építésének folytatásáról.

A most épülő ócsai bérlakás-negyed első 80 házába beköltözők tapasztalatait elemző jelentés legkorábban májusra készülhet el. Feltéve, hogy a házakat a legutolsóként megjelölt határidőig, vagyis április közepéig átadják, és megfelelő számú bérlőt is sikerül találni a házakba. A Belügyminisztérium egyikben sem kételkedik: „a generálkivitelező kiváló munkát végez és az ütemterv szerint halad, a kevéske csúszást a rossz idő okozta. A bérlők kiválasztása pedig folyamatban van.” Azt sem gondolják, hogy nem lesz elég bérlő, hiszen „ezek a házak kiváló lehetőséget nyújtanak azoknak, akik elvesztették az otthonukat”. 

A szociális lakóparkban nem lesznek közösségi épületek, sem óvoda, sem iskola, sem orvosi rendelő
A szociális lakóparkban nem lesznek közösségi épületek, sem óvoda, sem iskola, sem orvosi rendelő

A kincstári optimizmusnak erősen ellentmond az a Népszabadság által elsőként megírt információ, miszerint a bérlői pályázatra a 170 ezer devizahitel-adósból alig 588-an jelentkeztek, ráadásul többségük nem felel meg a kiírásban szabott feltételeknek. A pályázók közül nagyon sokan már a jogosultsági feltételeknek sem felelnek meg, így például nem ingatlanvásárlásra felvett kölcsön miatt kerültek nehéz helyzetbe, vagy nem devizában adósodtak el.

Ennél is több jelentkezőt érinthet az a kitétel, miszerint azok is pályázhattak, akiknek otthonát ugyan kijelölte kényszerértékesítésre a bank, de még nem értékesítette. S ha ez a beköltözést követő egy éven belül sem sikerül, akkor a bérlővel kötött szerződést fel kell bontani. De utóbb felmerült, hogy minek akkor eleve beválogatni a programba? Ennél jóval többen vannak azok, akik a sokkal rugalmasabban értékelhető elvárásokat – személyes kötődések, munkaerő-piaci esélyek, motivációk stb. – nem tudják teljesíteni. Ha a pályázatokat szigorúan a kiírásban közöltek alapján bírálják el, akkor az ócsai lakópark első ütemének 80 házának legfeljebb a fele népesülhet be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak március 20-ra kell összeállítani a javasolt bérlők listáját, amelyből egy öttagú bizottság választja ki a beköltözőket. De könnyen elképzelhető, hogy újabb fordulót hirdetnek könnyebben teljesíthető feltételekkel, így az első tapasztalatokról szóló jelentés se készülhet el májusra, legfeljebb őszre. Így a kormánydöntés is későbbre csúszhat.

A projektfelelős Belügyminisztériumból származó információink szerint a döntéshozók továbbra is elkötelezettek a lakópark második ütemének megépítése mellett. Márcsak azért is, mivel a közműveket már a lakónegyed egészére – az eredetileg tervezett 420 házra – kiépítették, és megkezdték a lakópark következő ütemének előkészítését. Első lépésben az engedélyeztetési eljárások, illetékek, közműfejlesztési hozzájárulások, fizetendő szakigazgatási díjak, illetve a tervezők munkájának előzetes költségigényét összegezték. Ráadásul a projekt egészére biztosított 6 milliárdból eddig csak 2,4 milliárdot költöttek el. A folytatás lehetőségét erősíti, hogy a szociális lakópark a közfoglalkoztatási program egyik mintaprojektje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.