OCÖ: új kiegyezés kell a romák és nem romák között

Két év beteges ámokfutása ért véget - így reagált az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orvbán, hogy a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a romák elleni támadások négy gyanúsítottját. Hozzátette: Magyarországon erősödik a rasszizmus, ezért új kiegyezésre, egy békés alapokon nyugvó ország építésére van szükség.

Kolompár Orbán elnök a roma érdekképviselet székházában tartott hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a gyilkosok elfogásával  egy fejezet lezárult a cigányság és a magyarság között, és egy másik kezdődhet, amely egy új kiegyezés alapjait teremtheti meg, hogy ne  legyenek ellenfelei egymásnak romák és nem romák, szegény magyarok és cigány emberek.

Az elnök kijelentette: elég volt a bűnbakképzésből, egy szolidáris, békés alapokon nyugvó országot szeretnének építeni, és ebben a médiának, a politikai elitnek és a roma vezetőknek óriási szerepük van. Ezért találkozót kezdeményeztek Bajnai Gordon miniszterelnökkel, és aláírásgyűjtő akciót indítanak többek között a gyűlöletbeszéd elleni törvényalkotással kapcsolatban. A petíciót az Országgyűlés első őszi ülésnapján szeretnék átadni a házelnöknek és a kormányfőnek.

Véleménye szerint az elmúlt húsz év politikája miatt van ilyen rossz helyzetben a magyarországi cigányság, és abban bízik, hogy a választások közeledtével a pártok nem külön-külön, hanem közös összefogással hirdetnek programot a romák oktatása, foglalkoztatása  és valós integrációja érdekében. Az OCÖ  partner abban, hogy közös programot dolgozzanak ki az ország szegénységben és nyomorban élő lakosságának megsegítésére, amely mintegy hárommillió embert  jelent. E program célja, hogy a romákat "ne a segélyezési rendszerbe konzerválják".

Arra reagálva, hogy a Budakörnyéki Bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett négy férfit a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadások gyanúsítottjait, úgy fogalmazott: két év beteges ámokfutása ért véget, ugyanis két évig nem tudtak a cigányok békében élni, biztonságban tudni gyermekeiket, családjukat egy gyilkos terrorja miatt. Köszönet jár a rendőrségnek, hogy véget vetett a félelemnek.

Köszönet jár ugyanakkor a köztársasági elnöknek az állami ünnepen tett nyilatkozata és a cigányellenes támadásokkal kapcsolatban tett következetes kiállása  miatt. A magyarországi cigányság nevében köszönetét szeretné kifejezni a miniszterelnöknek, azoknak a politikai pártoknak, politikusoknak és közéleti embereknek is, akik szolidaritásukról biztosították a megtámadott családokat, közösséget és népcsoportot.

A roma politikus ugyanakkor kijelentette: a romák nem nyugodtak meg a gyilkosok elfogásával, mert vannak olyanok, akik még mindig kételkednek, ugyanakkor ő bízik abban, hogy a rendőrség nem hibázott, a valódi tetteseket fogta el, és ha vannak társaik, azok is kézre kerülnek.

Arra a felvetésre, hogy a tiszaújvárosi kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a borsodi romák között kell keresni az elkövetőket, úgy reagált: ha a képviselőnek vannak információ, tárja a rendőrség elé, de ha csak "feltűnési viszketegsége" vezérelte, távoznia kell a közéletből. (Kiss Károly a helyi televíziónak és újságnak két nappal a gyanúsítottak pénteki elfogása előtt azt állította, hogy borsodi  cigányok követték el a bűncselekményeket, erről konkrét információi vannak.)

Arra az újságírói kérdésre, hogy több településen sokszor "önkényes járőrözést" tartanak cigányok, és ebből konfliktusok alakultak ki, úgy válaszolt: az önbíráskodást nem támogatják, de a félelem és a pánik még mindig nagy a cigányság között, ugyanis a hétvégén újabb atrocitások történtek, zaklatták a cigánytelepen élő romákat.

"Másképp reagál az ember akkor, ha a megélhetése, és másképp, ha a családja életét félti, ezért megértem a reakciókat" - mondta az OCÖ elnöke, de szerinte a romák közötti pánikot igazán az okozta, hogy a rendészeti miniszter és az országos rendőrfőkapitány a kislétai gyilkosság után kijelentette: lesz folytatás.

Balog József elnökhelyettes szerint a romatámadások gyanúsítottjainak elfogásával csak felsóhajtani lehet, de megnyugodni nem, ugyanis a Magyar Gárda újraalakulása, a Jobbik  erősödése, a csendőrség felállítása és a rasszista szellemiség erősödése új félelmet ébreszt az emberekben. Kijelentette: nem veheti át a igazságszolgáltatás szerepét egy másik félkatonai szervezet, ezért a demokráciát nem gyengíteni, erősíteni kell, és a társadalmi problémákra "ne a Jobbik szélsőjobboldali ideológiája legyen a válasz".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.