OCÖ-közgyűlés: megint áll a báll

Ismét dúl a belharc az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 53 tagú közgyűlésében. A pénteki rendkívüli ülésen az ellenzéki frakció megakadályozta a napirendi pontok elfogadását, így az ülést nem lehetett megtartani; a Lungo Drom (LD) bejelentette: kezdeményezi a testület feloszlatását.

A roma érdekképviseleti szervezet budapesti, Dohány utcai székházában tartott zárt ülésen a jelenlévő képviselők többsége - 28 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett - nem választotta meg az ülés jegyzőkönyvvezetőjét és a két hitelesítőt. Az OCÖ-t irányító nagyobbik, MCF-es (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) frakciószövetségből korábban kilépett hét képviselő a pénteki közgyűlésen a Lungo Dromot támogatta szavazataival. Kolompár Orbán (MCF), a testület elnöke az ülést bezárta, és elnapolta a jövő hétre, változatlan napirendi pontokkal.

Budapest, 2009. október 9.
Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke (b) és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke (j) kezet fog az OCÖ rendkívüli
Budapest, 2009. október 9. Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke (b) és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke (j) kezet fog az OCÖ rendkívüli közgyűlésén a szervezet Dohány utcai székházában. Zárt ülést rendeltek a közgyűlésen, miután a jelenlévő képviselők többsége nem szavazta meg a jegyzőkönyv vezetőjét és annak két hitelesítőjét. MTI Fotó: Kovács Tamás

Eddig az OCÖ szinte valamennyi közgyűlésén megpróbálták elmozdítani pozíciójából az elnököt vagy kimondani a testület feloszlatását, de azok a kezdeményezések kudarcot vallottak.

Az OCÖ közgyűlésének tagjait 2007 márciusában választották meg kisebbségi önkormányzati képviselők. Az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség a fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flóriánt (LD) választja meg OCÖ-elnöknek. Az alakuló ülésen mégis Kozák Jánost, az LD színeiben mandátumot szerző képviselőt, a rivális MCF jelöltjét választották elnöknek. (Azzal, hogy Kozák János és szintén testületi tag fia "átállt", az MCF-nek 27, a Lungo Dromnak 26 mandátuma lett).

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal utóbb törvénysértőnek ítélte, ezért megismételtette az alakuló ülést. A 2007. március 31-ei ülésen Kolompár Orbánt választották elnöknek 29 igen, 1 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett. A másik jelölt, Farkas Flórián, az LD vezetője 24 támogató szavazatot kapott. Azóta előbb az MCF-hez csatlakozott több LD-s képviselő, így a frakció 37 tagúra duzzadt, az elmúlt hónapokban viszont többen kihátráltak Kolompár Orbán mögül.

Kolompár Orbán az idén szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi. A döntés értelmében az 53 tagú testületet a Lungo Drom színeiben mandátumot nyert Nagy József György, Dógi János, a Cigányszervezetek Országos Szövetségének elnöke, valamint a korábban is elnökhelyettesi pozíciót betöltő Balog József irányítja, a negyedik elnökhelyettes személyéről pedig az OCÖ pénteki közgyűlésének kellett volna döntenie.

Először ide, aztán oda

Az OCÖ előző ciklusában, 2003-ban Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetőjét választották elnöknek, de három hónappal később, vitatott körülmények között, az akkori gazdasági alelnök, Kolompár Orbán került az elnöki székbe. A másfél évig tartó pereskedés ellenére az MCF vezetője maradt az elnök, de a képviselők több mint hússzor tettek a négy év alatt sikertelen kísérletet az elmozdítására. Az elnököt korábban támadó képviselők 2007-ben aztán ismét szövetséget kötöttek Kolompár Orbánnal. Az utóbbi időkben azonban megint ellenzéki pozíciót vettek fel az elnök elleni vádemelésekre és egyéb ügyekre hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.