Egy balatoni tragédia háttere: sorsüldözött család

Újabb családi tragédia érte azt a nagykanizsai családot, amelynek sorsáról korábban már beszámoltunk: a Balatonba fulladt Simon József, aki két évvel ezelőtt - édesanyjuk halála után - magára vállalta értelmi sérült bátyja gondozását.

Néhány nappal ezelőtt egy baleset következtében a Balatonba fulladt az a nagykanizsai fiatalember, akinek történetéről két évvel ezelőtt a NOL is beszámolt: az akkor 22 éves Simon József egy családi tragédia után magára vállalta az értelmi sérült, koponyacsont-ritkulással született  bátyja, Árpád gondozását, miközben a lakásukat terhelő 11 millió forintos adósság miatt kilakoltatás fenyegette a csonkán maradt családot.

A szakácsnak készülő nagykanizsai fiatalembernek 2009-ben meghalt a nyugdíjas édesanyja. Mivel apját már régen elveszítette, egyik napról a másikra családfővé vált. Egy nagykanizsai panellakásban élt testvérével, aki jóval idősebb nála, de a segítségére szorul. Árpád fogyatékkal él, rokkantnyugdíjas. Rajta kívül még három testvére van Józsefnek. Egyikük szintén beteg, szociális otthonban él, két másik nővére pedig elköltözött, alig-alig tartják egymással a kapcsolatot.

Édesanyja halála után a fiatalembernek többen is azt tanácsolták: adja otthonba bátyját, hogy könnyebben boldoguljon, ám erről hallani sem akart. Azt mondta, mindkettőjüket nagyon megviselné, ha elszakadnának egymástól. József inkább gyökeresen átalakította az életét, hogy gondoskodhasson testvéréről.

A nehéz helyzetbe került családnak sokan próbáltak meg segíteni, különböző gyűjtések eredményeként, valamint a nagykanizsai önkormányzat segítségével sikerült is egyenesbe jönniük. Most azonban újabb tragédia érte Simonékat.

- Csütörtökön délelőtt Balatonmáriafürdőn segítettünk egy vizibiciklit kiemelni, ezért a kölcsönzős megengedte, hogy elvigyük az egyik "uszályt" - mondta el a Zalai Hírlapnak Pete Balázs, Simon József legjobb barátja. - Élveztük a vizibicikli adta lehetőséget, egy kicsit napoztunk, majd ugráltunk, fürödtünk. Aztán Józsi azt mondta, szeretne beljebb tekerni. Engem kitett a bójánál, ő pedig a mélyvíz felé vette az irányt. Nem sokkal később azt vettem észre, hogy beleugrik a vízbe, de ahogy én sem, úgy ő sem tudott úszni. Elmerült, majd kapálózni kezdett, s újra a víz alá került. Tudtam, hogy nagy a baj, ezért próbáltam segítséget kérni egy közelben lévő vizibiciklis csapattól, de ők a fülük botját sem mozdították. Tehetetlenségemben a part felé vettem az irányt, azonnal szóltam a kölcsönzősnek, aki értesítette a rendőrséget.

Simon Adrienn, az vízbe fulladt fiatalember középső nővére a lapnak elmondta, József tele volt tervekkel, sikerült munkát szereznie, éppen hétfőn kezdett volna a Flextronics zalaegerszegi gyárában. Azt tervezte, hogyha munkája lesz, ismét magához veszi Árpádot, aki már egy ideje az értelmi fogyatékosok kanizsai otthonában él. Erre azonban József halála miatt már nem kerülhet sor - írja a Zalai Hírlap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.