Óbudán és Angyalföldön nem lesz éhes gyerek karácsonykor

Egyetlen gyermek se éhezzen karácsonykor – hirdeti a III. és a XIII. kerületi önkormányzat. Az előbbi ingyenes étkeztetést biztosít a gyerekeknek, utóbbi a rászorulók széles rétegének ad külön támogatást karácsony előtt. 

Az angyalföldi önkormányzat közel 63 millió forintot fordít az ünnepek előtti támogatásokra, annak érdekében, hogy könnyebbé tegye az ünnepi készülődést. A pénz felét az önkormányzat biztosítja annak feltételeként, hogy ne legyen éhező gyermek a téli szünet alatt sem.

2015 decemberében is – hagyományaihoz hűen – az önkormányzat gondoskodik azokról a családokról, személyekről, akik valamilyen okból hátrányos helyzetűek. Így 1100 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő család kap 10 000 forintot, míg a Szociális Kerekasztal tagjai 4000 rászoruló részére juttatnak el Erzsébet-utalványt 6000 forint értékben. 10 000 forint támogatást kapnak start számlájukra az életkezdési támogatásban részesülők, míg az év közben 900 lakhatási támogatást kapó kerületi lakosnak most extra 10 000 forinttal többet hoz a postás, hasonlóan a gyógyszerellátásban részesülőkhöz. December 15-én Mindenki Karácsonyát rendeznek az Angyalföldi Sportközpontban.

Az iskolai téli szünet és a bölcsődei és óvodai téli szünet idejére az angyalföldi szociális és köznevelési intézményekben járó gyermekek részére étkeztetést biztosítanak elvitelre vagy szabadidős foglalkozással egybekötve. A térítési díj megegyezik az év közben fizetett térítési díjjal, a napközbeni 8.00–16.00 óra közötti foglalkozásokat térítésmentesen vehetik igénybe. A nem kerületi intézménybe járó gyermekek részére a Prevenciós Központ lett kijelölve, ahol a nyári étkeztetéshez hasonlóan szervezik meg az ellátást.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata ennél is tovább megy. A gyermekéhezés teljes felszámolását tűzték ki célul. Több mint tíz éve nemcsak év közben, hanem nyáron is támogatja a rászorulókat, három éve pedig már minden iskolai szünetben térítésmentesen juthatnak meleg ételhez a rászoruló gyermekek.

A gyermekéhezés megelőzhető és felszámolható a kerületben – vallják a kerületvezetők. Ennek érdekében nagy erőfeszítéseket tesznek a gyermekek és gyermekes családok támogatásáért. A legfontosabb feladat az étkezés biztosítása az év minden napján.

A nyári táborokban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok gyerekei naponta háromszor étkezhetnek ingyenesen. Bús Balázs polgármester kezdeményezésére 2013-tól a rászoruló gyermekek nemcsak a nyári szünetben, hanem valamennyi iskolai szünetben reggelihez és meleg ebédhez jutnak, melyet helyben fogyasztva vagy elvitelre is kérhetnek.

A gyermekéhezés megszüntetésében komoly szerepet vállaltak a civil szervezetek is. A kerület három különböző helyszínén kaphatnak minden reggel ingyen reggelit a rászoruló gyermekek, az önkormányzat által támogatott Összefogás Óbudáért Egyesületnek és a Bosco Szent János Alapítványnak köszönhetően. A kerületi intézmények bevonásával az Ételt az Életért Alapítvány heti öt napon keresztül, napi 600 adag meleg ebédet oszt ki a sokgyermekes családoknak, illetve a létminimum alatt élő embereknek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális pékségében pedig a kenyérbérletért cserében pékáruhoz juthatnak a rászorulók.

Az óbudai önkormányzat ugyanakkor üdvözli a kormány döntését, miszerint az állam 2016. január 1-től az előző évinél 50 százalékkal nagyobb összeget, mintegy 4,5 milliárd forintot fordít a gyermekek szünidei étkeztetésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.