Obamával vacsorázik Bajnai Prágában

Bajnai Gordon kormányfő Barack Obama amerikai elnök meghívására csütörtökön Prágába utazik, ahol részt vesz a közép-kelet-európai miniszterelnökök és államfők munkavacsoráján.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek szombaton elmondta: a témák között szerepel a NATO jelene és jövője, az afganisztáni illetve az iráni helyzet értékelése, valamint Európa biztonságpolitikai kérdéseinek megvitatása. Hozzátette: a vacsorán 11 ország képviselője vesz részt, a V4-ek mellett Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária kapott meghívást.

A washingtoni Fehér Ház pénteken erősítette a vacsoráról szóló sajtójelentéseket. Robert Gibbs szóvivő azt közölte: Obama 11 állam vezetőjével közösen fogyaszt el vacsorát a cseh fővárosban azután, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel április 8-án aláírja a hadászati fegyverrendszerek csökkentését célzó új START-szerződést. A Fehér Ház nem részletezte, hogy Obama mely országok vezetőivel találkozik, de azt közölte, NATO-szövetségesekről van szó.

Az amerikai elnök csütörtök reggel érkezik Prágába, ünnepélyesen aláírja Medvegyevvel a dokumentumot, majd közös ebéden vesz részt az orosz elnökkel és Václav Klaus cseh államfővel. Az orosz elnökkel négyszemközti találkozó is szerepel Obama programjában. Pénteken, Washingtonba való visszatérése előtt közös sajtótájékoztatót tart a cseh elnökkel és Jan Fischer miniszterelnökkel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.