Obama: 'A felelősség végső soron az enyém'

Barack Obama amerikai elnök személyes felelősséget vállalt csütörtökön azért a biztonsági kudarcért, amely nyomán egy merénylő karácsonykor felszállhatott egy amerikai utasszállító repülőgépre.

"A felelősség végső soron az enyém" - szögezte le, és azonnali lépéseket ígért a biztonsági hézagok megszüntetésére, a hírszerzési értesülések hatékonyabb kezelésére.

Elődje, George Bush politikáját közvetve elutasítva ugyanakkor kijelentette: soha nem fog ostromhangulatot teremteni, s miközben keményíti a védelmet az al-Kaidával szemben, nem fogja feláldozni a nyitott társadalmat a terrorista fenyegetés elhárítására hivatkozva.

Megismételte azt, amit kedden, idei első teljes munkanapján kijelentett: "kormányunk kudarcot vallott abban, hogy nem rakta össze a mozaikokat". Ezzel arra utalt, hogy az elkövetőről, a nigériai Umar Farouk Abdulmutallabról elegendő információval rendelkeztek a hírszerző szervek, csak elmaradt az összehangolt cselekvés. Mint csütörtöki beszédében fogalmazott, a hírszerző közösség nem dolgozta fel alaposan a megszerzett információkat.

Az elnök - akit a republikánus ellenzék azzal vádol, hogy gyönge a nemzetbiztonsági kérdésekben - közölte: változtatásokat rendel el azzal kapcsolatban, ahogyan a hírszerző szervek a potenciális fenyegetésekre vonatkozó értesüléseket feldolgozzák. Kifejtette, utasítani fogja a hírszerző közösséget, hogy jelöljön ki világos felelősségi vonalakat azért, hogy a fenyegetésekről szóló információkat azonnal nyomozzák ki.

Arra is kitért, erősíteni akarja azt a módot, ahogyan bizonyos személyek a terrorfigyelő, illetve a berepülési tiltó listára felkerülnek. Hozzátette, sürgetni fogja, hogy a hírszerzési jelentéseket - különösen azokat, amelyek a fenyegetésekről szóló információkat tartalmaznak - az eddiginél gyorsabban és szélesebb körben osszák szét. Mint fogalmazott, javítani kell a hírszerzési értesülések elemzésének és feldolgozásának folyamatát.

Obama arról is beszélt, hogy a repülőtereken erőteljesebben kell érvényesíteni az alapos átvilágítási, ellenőrzési módszereket, a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett.

Megjegyezte: a karácsonyi biztonsági kudarcnak nem lesznek személyi következményei, vagyis nem fog senki leváltani, a felelősök keresése helyett a hibák korrigálásával kíván foglalkozni.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter Obama nyilatkozata után újságíróknak kifejtette: a biztonság fokozásában rendkívül fontos szerepet játszik a légi utasok repülőtéri ellenőrzése, különösen a fejlett technológiájú szkennerekkel. Elmondta, a repülőtereken nagyobb lesz az egyen- és civil ruhás rendőrök jelenléte, viselkedéselemző szakembereket fognak alkalmazni, és több lesz a kutyás rendőr. Azt is kifejtette, újra fogják értékelni a terrorfigyelő listák elkészítésének elveit.

Az ABC News aznap adott hírt arról, hogy Obama február 1-jéig megnöveli a repülőgépeken a biztonsági tisztek, az úgynevezett légi marsallok számát. A hírcsatorna úgy tudja: a nigériai merénylőhöz hasonló több mint egy tucat fiatalembert képeztek ki a világon arra, hogy öngyilkos támadást intézzen amerikai repülőgépek ellen.

 

Barack Obama személyes felelősséget vállalt az elmúlt idők a biztonsági kudarcért
U.S. President Barack Obama arrives at the lectern to make statements to outline steps the U.S. government is taking to try to shore up airline security at the White House in Washington, January 7, 2010. Obama took responsibility on Thursday for security lapses that led to an attempted Christmas Day bombing on a Detroit-bound plane and ordered steps taken to plug gaps. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.