Nyomravezetői díj: kik pénzelik a szélsőjobbot?

Az Európai Baloldal szerint nem kétséges, hogy „alvilági üzleti és politikai körök” támogatása nélkül nem erősödhetne a szélsőjobboldal. A párt nyomravezetői díjat kínál azoknak, akik hitelt érdemlő információval szolgálnak a „barna pestis terjesztőinek” anyagi hátteréről.

Magyarországon szabadon folyik a szélsőjobboldali, hungarista, neonáci csoportok szervezése. Mindennaposak a Jobbik szélsőséges megnyilvánulásai, paramilitáris alakulatok fegyverrel gyakorlatoznak, és már éles lőszert, gépkarabélyt is lefoglaltak olyan személyektől, akik szélsőjobboldali csoportok tagjai – áll Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke felhívásában.

Vajnai szerint nyilvánvaló, hogy alvilági üzleti és politikai körök anyagi támogatása nélkül nem szaporodhatnának és erősödhetnének a barna pestis terjesztői, nem juthatnának külföldi gyártmányú éles lőszerekhez és gépfegyverekhez. A hatalom és a parlamenti pártok nem tesznek eleget a szélsőjobb támogatóinak felderítése érdekében, ezért az Európai Baloldal a civil lakossághoz, a demokrácia iránt elkötelezett szervezetekhez fordul.

A párt nyomravezetői díjat ajánl azoknak, akik bizonyítékokkal alátámasztott információt szolgáltatnak a szélsőjobboldali szervezetek illegális finanszírozóiról. A díj mértéke a finanszírozási összegtől függően 80 ezer és 400 ezer forint között mozog.

Az Európai Baloldal azoknak is díjat kínál, akik arról tudnak információt adni, hogy mely üzleti vállalkozások támogatják legálisan, de titokban a szélsőséges csoportokat. A díj mértéke a feltárt támogatási összeg egy százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint.

Az információkat folyamatosan várják az elnokseg.mmp2006@gmail.com címre. Csak olyan értesülésért fizetnek, amelynek hitelessége „hatóságilag beigazolódik”.

Bár az Európai Baloldal fenntartja a jogot, hogy az akciót felfüggessze, ha átmenetileg kimerülnek a források, Vajnai Attila szerint ez a veszély nem fenyeget. „Elegendő pénz áll rendelkezésünkre” – közölte a párt elnöke.

Többen is nemzetközi emberi jogi bírósághoz fordultak, amiért vörös csillag viselése miatt idehaza eljárás indult ellenük. Vajnai elmondta, hogy az esetek egy részében a bíróság már megítélte a kártérítést, és a többi ügyben is hasonló végkifejlet várható: az Európai Baloldal az így befolyt összegből fedezi a szélsőjobb elleni akció költségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.