Nyomozást rendeltek el Bencze József főkapitány ügyében

Hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával tett feljelentés ügyében. A nyomozást Fazekas Géza szóvivő közlése szerint ismeretlen tettes ellen rendelték el.

Miután a feljelentés-kiegészítés 15 napos határideje kedden lejárt, ezért a Központi Nyomoz Főügyészség nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen hűtlen kezelés gyanújával - közölte a Népszabadsággal Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője.

Miként arról lapunk korábban hírt adott, Cseke István aláírással valaki feljelentést tett Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával. „Cseke" szerint az országos rendőrfőkapitány hivatali hatalmával visszaélve segítette egy XIII. kerületi lakáshoz Andrékó János dandártábornokot, annak ellenére, hogy neki már volt egy lakása a III. kerületben.

A feljelentésben olvasható még, hogy Bencze ügyvéd élettársa használja rendszeresen (eközben minden esetben rendőrségi üzemanyagkártyával tankolja) a tábornok szolgálati Volkswagen Passatját, amit egy év alatt kétszer is összetört, mintegy másfélmilliós kárt okozva ezzel. Végül a feljelentő azt is vizsgálatra érdemesnek tartotta, hogy miért kap az illetményén felül évi húszmillió forintot egy szerződés alapján a Borsod megyei főkapitányság egyik alkalmazottja, Smitku Ferenc alezredes? A hivatalos indoklás szerint azért, mert csak neki van bérszámfejtő programja. A feljelentő szerint azonban ez az indok nem elfogadható.

Fazekas Géza a Népszabadságnak azt mondta: a feljelentés-kiegészítés alatt beszerzett dokumentumok alapján a feljelentésben foglalt témakörök mindegyikét nem lehetett a bűncselekmény gyanúját kizárni. Ezért rendelték el a nyomozást - ismeretlen tettesek ellen.

Emlékeztetőül: Közvetlenül Cseke István feljelentése előtt, ismeretlenek feljelentették Tóth Gábor budapesti főkapitányt, egy, a budapesti polgárőrséggel kötött szerződéssel összefüggésben. Majd kevéssel ez után érkezett meg a Központi Nyomozó Főügyészségre Bencze József feljelentése, amelyben az ORFK gazdasági főigazgatásának egyes feljelentéseit kifogásolta.

Bencze az ORFK belső ellenőrzésének vizsgálata alapján azért tett feljelentést formailag ismeretlen tettes, valójában gazdasági helyettese, Sipos Gyula tábornok ellen, miután kiderült, a főigazgatóság egy céggel rövid időn belül két szerződést is kötött ugyanannak a munkának az elvégzésére. (Sipos magas rangú rendőri vezetők előtt beosztottaira hárította a felelősséget és azzal védekezett, hogy felsőbb utasításra járt el az adott ügyben, „fentről nyomták azt a szerződést", ezért nem tűnt fel, hogy az adott céggel már volt egy azonos tartalmú megállapodásuk.)

A rendőri vezetők elleni feljelentések és a meginduló büntetőeljárások időzítése nem a véletlen műve. Rendőrségi közökben senki nem tudja még, hogy kiket tart meg pozíciójukban az új kormány és kiknek kell távozniuk. Azonban az valószínűnek látszik, hogy nem maradhatnak pozíciójukban azok, akik ellen - még ha csak névtelen feljelentések alapján is - de eljárás indult.

 

Bencze József sajtótájékoztatóra érkezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.