Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a veszprémi polgármestert

Több névtelen feljelentés alapján rendőrségi nyomozás indult annak kiderítésére, hogy három különböző ügyben hivatali visszaélést követett-e el Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere. A városvezető egyelőre nem reagált a vádakra.

Hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Zala Megyei Főügyészség, miután egy feljelentés szerint Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere közbenjárt szabálytalan parkolás miatt megbüntetett autósok bírságának enyhítéséért.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a Veszprém Megyei Főügyészségre március elsején egy névtelen feljelentés érkezett, amely szerint a veszprémi közterület-felügyelet több autóst is megbírságolt a helyi Takácskert lakóparkban, mert szabálytalanul parkoltak. A feljelentők szerint a megbírságoltak közül többen is a polgármesterhez fordultak, akinek a közbenjárására 10 ezer forintról 3 ezer forintra mérsékelték a bírságot, és ezzel - szerintük - Debreczenyi János hivatali visszaélést követett el.

A Veszprém Megyei Főügyészség elfogultságot jelentett be, és átadta az ügyet a Zala Megyei Főügyészségnek, ahol indokoltnak látták a nyomozás elrendelését. A vizsgálatot - szintén elfogultság miatt - a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság végzi. Pirger Csaba elmondta azt is, hogy időközben újabb, a polgármestert további visszaélésekkel vádoló beadvány is érkezett az ügyészségre, és a nyomozás során ezeket az eseteket is kivizsgálják.

Úgy tudjuk, a „veszprémi Pajta utcai lakók" aláírással érkezett másik feljelentés szerint Debreczenyi János még 2006-ban jogszerűtlenül járt el, amikor a város képviselő-testületét megkerülve saját hatáskörében helyeztetett ki egy 30 kilométeres sebességkorlátozó táblát a veszprémi Pajta utcában.

Az eset valójában úgy történt, hogy a veszprémi önkormányzat városfejlesztési bizottsága nem támogatta a sebességkorlátozó tábla kihelyezését, ezért a polgármester előterjesztésére megváltoztatták az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, és 2007 januárjától a táblakihelyezések jogát a városfejlesztési bizottságtól a polgármester jogkörébe helyezték át. A változtatás életbe lépése után Debreczenyi János saját hatáskörében kis is helyeztette a táblát, ám a feljelentők szerint ezzel hivatali visszaélést követett el, mivel elmulasztották hatályon kívül helyezni a városfejlesztési bizottság korábbi elutasító határozatát. Az ügy akkor nagy port vert fel Veszprémben, mivel a rendőrség a tábla kihelyezését követően szinte naponta büntette meg a gyorshajtókat a Pajta utcában.

A „Pajta utcai lakók" által szignált feljelentés egy másik ügyet is említ. A feljelentők szerint Debreczenyi János néhány hónappal ezelőtt a Veszprém Aréna előtt - egy rendezvényt követően - közben járt az intézkedő rendőröknél, hogy ne büntessék meg azt a férfit - a polgármester által szervezett rendezvény egyik vendégét - aki a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyen állt meg a kocsijával.

Megkerestük Debreczenyi Jánost, aki tőlünk értesült a nyomozás megindításáról. Közölte, csak a vizsgálatról szóló hivatalos értesítés átvétele után kíván érdemben reagálni a vádakra.

Debreczenyi János
Debreczenyi János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.