Nyomozás indult az offshore-ozó exfideszes ügyében

Költségvetési csalás gyanújával ismeretlen tettesek ellen rendeltek el nyomozást Tényi István magánszemély feljelentése alapján Horváth Zsolt kecskeméti egykori fideszes országgyűlési képviselő, valamint az MSZP egykori pénztárnokának, Boldvai Lászlónak a felesége, K. Csilla offshore-ügyében.
Mindkettőjükről akkor derült ki, hogy offshore cégekben vannak érdekeltségeik, amikor a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg a Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda által kezelt offshore cégek dokumentumait, és az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró szervezet (76 ország több mint 370 újságírója) közreműködésével megkezdte az iratok feldolgozását. Horváthról ekkor derült ki, hogy még képviselői mandátuma alatt ügyvezetője lett egy seychelle-i offshore cégnek. Ezt azonban a vagyonbevallásában egy szóval sem említette. Később résztulajdont vásárolt egy mások offshore vállalkozásban is.

K. Csilla még Boldvai László parlamenti képviselősége idején, 2012 őszén jelent meg tulajdonosként a Szamoán bejegyzett Tanka Ltd. nevű cégben. A társaság már korábban is működött, de tulajdonosi háttere homályban maradt, bemutatóra szóló részvényeken keresztül birtokolták ismeretlenek. A cégnek számlája volt egy kifejezetten vagyonos ügyfelekre koncentráló svájci bankban, amelynél százmilliós minimumösszeggel lehet számlát nyitni.

Egyebek mellett mindkét esetben azt kell majd tisztáznia a nyomozásnak, hogy honnan származtak az offshore cégekben tartott, megforgatott pénzek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.