Nyolcvan dolgozó nyert pert a pécsi egyetem ellen

Több száz dolgozója perelte be a Pécsi Tudományegyetemet az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt, miután az egyetem külön juttatásban részesített bizonyos dolgozókat. Eddig nyolcvanan nyertek első fokon kártérítést - adta hírül a Pécsi Újság hírportál.

A dolgozók által indított kereset során az egyetem már tavaly ősszel vesztett pereket, de a másodfokú tárgyalás előtt inkább egyezséget kötött, így akkor mintegy kétszázötven embert fizettek ki. Jelenleg hétszáz orvos, asszisztens és ápoló ügye van folyamatban, de ezeket nem egyben, hanem külön klinikai egységenként és intézményenként tárgyalják.     

Burrat Husam ügyvéd a lapnak azt mondta, eddig nyolcvanan nyertek első fokon kártérítést. Az ügyvéd szerint arról van szó, hogy korábban létezett egy húszezer forintos kockázati pótlék, amit az egyetemen nem mindenki kapott meg. "Mi ezt az illetménykülönbséget kifogásoljuk a bíróságon. Ápoló és ápoló azonos munkahelyen, azonos munkakört teljesítve, azonos feltételek mellett eltérő bérezést kapott. Ez a fajta munkáltatói döntés és bérszabályozás jogszabályba ütköző" - mondta az ügyvéd.     

A követelések nagysága többnyire 720 ezer és 1,2 millió forint között változik, de van ennél kisebb összeg is, aszerint, hogy az érintett milyen régen dolgozik az egyetem berkein belül.     Az érintettek ügyvédje szerint húsz dolgozó esetében másodfokon szeptember végén születhet ítélet - írja a portál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.