Több év börtön egy spangliért?

Úgy vezetné be az új drogstratégiát és a büntető törvénykönyv módosítását a kormány, hogy előzőleg egyetlen szakmai szervezettel sem egyeztetett a terveiről – állítja a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet, amely szerint ázsiai állapotok várnak ránk, ha végrehajtják a változtatásokat. Az új drogstratégiát az LMP is élesen bírálta.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontja szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a büntető törvénykönyv módosításáról szóló előterjesztése Európa legszigorúbb drogjogi és büntetőjogi szabályozását vezetné be – olvasható a szervezet csütörtöki, a távirati irodához eljuttatott közleményében.

Hoppá, börtön!
Marihuánás cigarettára gyújtanak egy budapesti Flash Mob rendezvényén, hogy a drogfogyasztók büntethetősége ellen tiltakozzanak

Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője a közleményben hangsúlyozza: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztése az Európai Unió összes tagállamához, de még az 1999 és 2003 közötti szabályozáshoz képest is jóval szigorúbb drogjogi szabályozást vezetne be, hasonló szigorra példát nem Európában, inkább Délkelet-Ázsiában kereshetünk.

"A szigorú büntetések sehol a világon nem eredményezték a drogfogyasztás visszaszorulását, 1999 és 2003 között a fogyasztók aránya éppenséggel gyorsabb arányban nőtt, mint 2003 után. A szigorítás ráadásul nem csak értelmetlen, de káros is, hiszen fiatalok százezreinek az életét, karrierjét törheti derékba, akiket ezáltal letaszít egy olyan csúszós lejtőn, ahol nehéz a megállás" – fogalmazott a szakértő.

A közleményben az olvasható: az előterjesztés szerint ugyanis egy felnőtt korú gimnazista például egyetlen marihuánás cigaretta birtoklása miatt akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre ítélhető; illetve a tervezet megszüntetné a kábítószer-függőséggel kapcsolatos enyhébb szabályokat, továbbá az elterelésből is kizárná azokat a fiatalokat, akik rendszeres fogyasztók, és két éven belül többször is előállította őket a rendőr.

A jogvédő szervezet hangsúlyozza: az elterelésbe tízből kilenc esetben már így is alkalmi marihuánafogyasztók kerültek be, nem azok, akiknek valóban kezelésre van szükségük – ez az arány most tovább romlik, a drogfüggőket kezelés helyett börtön várja.

Sárosi Péter szerint az ellátórendszer költségvetési támogatását a kormány minimálisra csökkentette, így sok segítő szervezet, számos hiánypótló megelőző és ártalomcsökkentő program a megszűnés határára került.

Felelőtlen lépés a kormány részéről, hogy a szakmai szervezetek nélkül alkot új drogstratégiát és büntetőszabályokat. A TASZ minden törvényes eszközzel fellép az ellen, hogy a tervezetet elfogadja a parlament – zárul a TASZ közleménye.

A témával kapcsolatban közleményt adott ki az LMP is, amely azt várja a kormánytól, hogy erőfitogtatás és felszíni kezelés helyett tegyen érdemi lépéseket a rászokás megelőzése és a gyógyítás érdekében! Az új szabályozás a bíróságokra és a rendőrségre is hatalmas munkát ró, elveszi az időt attól, hogy a hatóságok az emberek életét, vagy vagyonát veszélyeztető bűncselekményekkel foglalkozzanak. A kormány ne a fiatalokat, hanem a megelőzést állítsa a célkeresztbe!

Az ellenzéki párt szerint a Drogstratégia a maga felszínes módján elemzi az okokat, majd leszögezi, hogy  közösségi irányultságú ,  lakosság közeli , újszerű  és  a társas kapcsolatok minőségére, a kulturális környezet állapotára is kell, hogy irányuljon.  Az egészségfejlesztésről, a megelőzésről, a közösségekről és a családról prédikál, közben mindenkit börtönnel fenyeget. Az új Btk. deklarálja a zéró tolerancia elvét, olyan szigorítást tartalmaz, amely gyakorlatilag kereskedőnek tekinti azt a tinédzsert is, aki megkínálja a haverját egy bulin füves cigivel. A teljesen normális életet élő, dolgozó, tanuló fiatalok tömegeit rakja célkeresztbe az új szabályozás.

A büntetőpolitika önmagában nem vezet megoldásra és nem csökkenti a kábítószer fogyasztók, kereskedők száma. Ez látszik a kormány eddigi teljesítményén is: semmilyen hatása nincs a három csapás politikájának, és teljesen sikertelen volt az első Orbán-kormány szabályozása is. A kabinet most is túlzásokba esik. A kriminalizálásnak megvan a maga helye a kábítószerek termesztése, gyártása és kereskedelme terén. A dílereket büntetni kell, a függőket azonban kezelni! Az elterelésének sokkal több értelme van, mint a börtönnek - fogalmaz az LMP közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.