Nyitrai Zsolt nem viccel, tényleg lemezlovas lesz

Nyitrai Zsolt fideszes képviselőnek nem szegte kedvét a kormányszóvivő viccelődése, felvállalta a lemezlovasok ügyét, és maga is alkalmi DJ-nek állt. A Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona javára pörgeti a bakelitet.

DJ Nyitrai néven a fideszes országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt is fellép  majd azon a jövő heti jótékonysági DJ-találkozón, amelyet azért szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a lemezlovas (DJ) szakma szabályozatlanságára - az ellenzéki politikus és a DJ Szövetség képviselői erről közös sajtótájékoztatót tartottak kedden a Moulin Rouge-ban. A Nagymező utcai szórakozóhelyen a DJ-pult mögött állva Spigiboy és Voksán Virág modell, alias DJ Flower mellett nyilatkozott az újságíróknak Nyitrai Zsolt, aki még tavaly decemberben nyújtott be írásbeli kérdést a gazdasági miniszternek arról, hogy bárki lehet-e lemezlovas. Kérdését az indokolta, hogy 2006-ban eltörölték az ehhez szükséges vizsgát, amelyet az Országos Szórakoztató Zenei Központnál lehetett letenni.

A fideszes képviselő szerint a kormányszóvivő akkor megpróbálta elviccelni az ügyet, mondván, hogy "Nyitrai Zsolt is lehet lemezlovas", pedig ez a kérdés igenis fontos a DJ-k számára, ezért vállalta fel, hogy segít nekik, és írásbeli kérdést nyújt be a témában. Arra is emlékeztetett, hogy Bajnai Gordon gazdasági miniszter írásbeli válaszában nem tartotta indokoltnak az eltörölt rendelkezés  visszaállítását, mert szerinte a 2006-os módosítás komoly szakmai egyeztetés eredménye volt, és a szakvizsgát elsőként éppen a lemezlovasok kérték törölni.

Hány mellszőre volt Elvisnek?

A sajtótájékoztatón a DJ-k nevében Spigiboy ugyanakkor azt mondta, hogy nem a régi vizsgát akarják visszaállítani, hanem egy új szabályozást szeretnének, amelyet szakmai fórumokon alakítanának ki. Szerinte az a legfontosabb, hogy legyen egy minimális követelmény,  amelynek mindenkinek meg kell felelnie. Szigeti Péter, alias DJ Dandy szerint pedig azért lenne szükség  egy "szűrőre", hogy tényleg csak a hozzáértők álljanak be a DJ-pult mögé. Az MTI kérdésére elmondta, hogy DJ Szövetség tagjai, köztük ő maga is letette a 2006-ban érvényes vizsgát, de csak azért, mert azt mondták, büntetésre számíthat, ha nincs meg a papírja. Szerinte azonban az a vizsga "katasztrofális" volt, arról beszélgettek "hány mellszőrzete volt Elvis Presley-nek", ezért mindenképpen kell egy új rendszer.

A kontár DJ-k miatt csalódottan mennek haza a fiatalok

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az MTI felvetésére hozzátette, hogy a klubtulajdonosokat kellene megkérdezni, miért kapnak munkát olyanok, akik nem értenek a szakmához. Náksi Attila, alias DJ Náksi erről azt mondta, hogy ugyan a közönség és szakma egy idő után kiveti magából a tehetségtelen DJ-ket, de addig rengeteg buli és rendezvény lezajlik, amelyekről sok fiatal megy haza csalódottan.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt és a DJ-k elmondták: annak érdekében, hogy a lemezlovas szakma szabályozatlanságára felhívják a figyelmet, február 6-én egy jótékonysági célú DJ-találkozót szerveznek a Hajógyári Sziget egyik klubjában, ahol pár perc erejéig a fideszes képviselő is fellép majd DJ Nyitrai néven. Az este bevételét a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona javára ajánlják fel.

Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára az MTI-nek azt mondta, egy korábban megbeszélt időpontban, február 10-re várja a DJ szakma képviselőit  egyeztetésre, hogy áttekintsék a problémákat. Az eltörölt vizsgával kapcsolatban megjegyezte, a tárca a változó világban éppen a bürokrácia egyszerűsítését szeretné elérni  a kisvállalkozások érdekében, de készek a szakma érveit meghallgatni.

SZDSZ: a Fidesznek Voksán Virág a példaképe

Léderer András, az SZDSZ ügyvivője szerint a közönség el tudja dönteni, hogy melyik DJ-t tartja jónak és melyiket nem, ezért ezt a döntést nyugodtan rájuk  lehet bízni, nincs szükség egy "sóhivatalra", ami a KISZ-es idők ízlésrendőrségét idézi. Az ügyvivő úgy fogalmazott: Voksán Virág nyugodtan mutogathatja magát meztelenül, de azt nonszensznek tartják, hogy egy magát szakmai érdekképviseletnek nevező lemezlovas egyesület, valamint a Fidesz-KDNP szerint "ez a hölgy szakmai etalon és erkölcsi példakép, míg másokat el akarnak tiltani a szakmájuk gyakorlásától." Léderer András egyúttal arra is rákérdezett, hogy kik és milyen  alapon vizsgáztatnának, illetve mi történik akkor, ha valaki nem megfelelő "emberi alapértékekkel" rendelkezik. Az SZDSZ-es politikus egyúttal arra is kíváncsi hogy a Fidesz más szakmák művelőit is alá akarja-e vetni egy szubjektív vizsgálatnak.

"Többnyire saját hanghordozókészlettel rendelkezik"

Az MTI fenti eseményről szóló tudósítása arraól is igyekszik képet adni, hogy honnan eredhet a lemezlovas kifejezés. A távirati iroda idézi a Wikipedia internetes lexikont, amelynek vonatkozó szócikke szerint szerint a lemezlovas vagy disc jockey, röviden DJ a köznyelvben olyan könnyűzenével foglalkozó személyt jelent, aki folyamatos zenét nyújt egy zenés-táncos rendezvény alkalmából a közönségnek. A DJ  jellemzője - ismerteti az MTI -, hogy széleskörű ismeretekkel bír az általa képviselt illetve kedvelt zenei műfajokban, és többnyire saját hanghordozókészlettel is rendelkezik, tehát egyben zenei gyűjtőről is beszélhetünk - olvasható a szócikkben. A disc jockey eredetileg azt a személyt jelentette az 1950-es években Amerikában, aki rádióműsorokban bejelentette és lejátszotta az akkori népszerű lemezeket. Az elnevezés a hanglemez angol neve és  a formája miatt a disc (vagyis "korong"), illetve a jockey ("zsoké") szavakból állt össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.