Kicselezték a törvényt, Nyirő közből Nyírő köz lett Kecskeméten

A Tett és Védelem Alapítvány január végén kereste meg a Bács-Kiskun Megyei és a Pest Megyei Kormányhivatalokat, mert Kecskeméten és Szigetszentmiklóson egyaránt Nyirő József nevét viseli egy-egy utca, illetve köz.

Mindezzel az a probléma, hogy a hatályos törvények szerint magyarországi közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Márpedig Nyírő József, ahogy azt korábban az MTA is kifejtette, „a szélsőjobboldalra tolódott, Szálasi hívévé vált, a soproni nyilas országgyűlésen is részt vett, majd a nyilas vezetőkkel együtt hagyta el az országot. Több szélsőséges orgánumot szerkesztett, emigrációja után is politikailag aktív maradt, beállítottsága nem változott. (...) Nyirő József tagadhatatlanul tevékenyen részt vett az egyik XX. századi önkényuralmi rendszer fenntartásában, így nevének közterület-elnevezésként való felhasználása – kétségbevonhatatlan írói erényei ellenére – a törvény betűje szerint tilalom alá esik.”

Állásfoglalását még márciusban hozta nyilvánosságra az MTA, épp a kecskeméti Nyirő közzel kapcsolatban. Akkor – ahogy arról lapunk is beszámolt – két javaslat merült fel. Az egyik Jakab Antal (1909–1993) erdélyi katolikus püspök, aki Márton Áron püspök munkatársa volt. A másik: Wass Albert író.

Ehhez képest az Index információi szerint végül Nyirő közből Nyírő köz lett, csakhogy a közterület neve ezentúl nem Nyirő Józsefre, hanem a híres orvosra, Nyírő Gyulára fog utalni.

Szigetszentmiklóson is úgy döntöttek, átnevezik a közterületet, ám arról, hogy ki lesz a névadó, egyelőre nincs információ.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.