Nyíregyházán is támad a szmog

A szálló por elmúlt napokban mért magas átlagkoncentrációja miatt Nyíregyházán életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Csütörtökön a riasztási, pénteken pedig a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a szálló por 24 órás koncentrációja Nyíregyházán - tájékoztatta a városháza sajtófőnöke szombaton az MTI-t. Parillák Gabriella közölte: a Széna téri mérőállomás ezen a két napon 104,9, illetve 88,8 mikrogrammos átlagértékeket regisztrált.

A légszennyezettség további romlása elkerülésének érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint kerüljék el - főként a dízelüzemű - személygépjárművek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztessék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.