Nyilvánossá kell tenni a Class FM és a Neo FM szerződéseit

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében kötelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát (Médiatanács), hogy tegye megismerhetővé teljes egészében az egykori Neo Fm-et működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-vel és a Class FM-et működtető FM1 Kommunikációs és Kulturális Zrt.-vel kötött hatósági szerződéseket.

Hamarosan megismerhetővé válnak tehát az alkalmazott műsor-szolgáltatási díjak, valamint az esetleges módosításaik. A pert az Origo munkatársa, Pethő András újságíró indította a Transparency International Magyarország (TI) jogi segítségnyújtásával.

A Médiatanács a hatósági szerződéseket korábban ugyan bemutatta az újságírónak, de abból kitakarta a műsor-szolgáltatási díjak, valamint a társaságok által nyújtott bankgarancia összegét. Ugyancsak nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a hatósági szerződésekben rögzített műsor-szolgáltatási díjak később módosultak-e. A Fővárosi Törvényszék most meghozott ítéletében kötelezte a Médiatanácsot, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül tegye megismerhetővé teljes egészében az egykori Neo Fm-et működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-vel és a Class FM-et működtető FM1 Kommunikációs és Kulturális Zrt.-vel kötött, az általuk használt frekvenciákra vonatkozó hatósági szerződéseket. Ugyancsak kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Médiatanácsot, hogy közölje azt is: a hatósági szerződésben rögzített műsor-szolgáltatási díjakat utóbb módosították-e. A Médiatanács a perben azzal védekezett, hogy az igényelt adatok az érintett cégek nyilatkozatai szerint üzleti titoknak minősülnek. A TI érvelése szerint azonban a jelenleg hatályos Ptk. szerint nem lehet üzleti titokká minősíteni a közpénz felhasználására vonatkozó adatot, szerződést.

Lapunk idén márciusban írt arról, hogy a médiahatóság titokzatos módon csökkentette a Class FM és a Neo FM által az államnak fizetendő díjat, pedig a rádiók ezekre az összegekre hivatkozva kapták meg a frekvenciákat a 2009-ben nemzetközi vihart is kavaró pályázaton. A két cég pályázati anyagában azt vállalta, hogy az első két évben fix összegű díjat fizetnek, majd 2011. július elsejétől az előre meghatározott 200 millió forintos alapdíj felett befizetik bevételük mintegy felét. A Class FM tulajdonosai a bevétel 55 százalékát ajánlották fel, a Neo FM pedig az 50 százalékát. Ehhez képest a többi pályázó bevételének jóval kisebb hányadát ajánlotta fel.

Az NMHH szóvivői irodájának akkori tájékoztatása szerint a médiatörvény írja elő a hatóság számára, hogy minden műsor-szolgáltatási szerződést hatósági szerződéssé alakítsanak. A médiatörvény alapján a helyi, körzeti és országos rádiók és televíziók új médiaszolgáltatási díját az adott médium vételkörzetének nagysága és az abban élők vásárlóerő-indexe alapján kell meghatározni. Ez a díjszámítási módszer arányosabb és igazságosabb a korábbinál. A szerződések átalakítása után az jelenthető ki, hogy a helyi, körzeti és országos rádiók és televíziók 80 százaléka jobban járt, csökkent az általuk fizetendő műsor-szolgáltatási díj összege. A szóvivői iroda a Class FM és a Neo FM szerződésének átalakításáról, az általuk fizetendő díj csökkentéséről nem közölt adatokat. Ezt azzal indokolták, hogy a törvény előírása szerint a szerződő fél kérheti az általa fizetendő díj összegének titokban tartását, és ezt mind a két médium igényelte is.

Lapunknak akkor több médiajogász és adatvédelemmel foglalkozó jogász egybehangzóan azt állította, hogy a médiumok által a hatóságnak fizetett díj összegét nem lehet titokká minősíteni, hiszen az állam tulajdonában lévő frekvenciát használnak, és ezért meghatározott összeget fizetnek az államnak.

Majtényi László, a médiahatóság egykori elnöke márciusban azt nyilatkozta lapunknak, már 2009-ben megmondta, hogy ez lesz, a Class FM és a Neo FM díjcsökkentést kap majd, hogy ne kelljen kifizetniük a frekvenciáért az irreálisan magas vállalási összeget. Emlékezetes, Majtényi 2009 őszén mondott le az Országos Rádió- és Televíziótestület elnöki posztjáról. Majtényi a lemondásával tiltakozott az ellen, hogy az akkori médiahatóság fideszes, kereszténydemokrata és szocialista delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó FM1 Konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát az akkor Fellegi Tamás érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre. Majtényi László már akkor közölte, hogy a pályázók ígérete, az, hogy árbevételük 50-55 százalékát befizetik az állami kasszába, teljességgel irreális és teljesíthetetlen.

Csiszár Jenő a Class FM munkatársaival várja a rádióadás indítását
Budapest, 2009. november 19. Csiszár Jenő, a Class FM tanácsadója és műsorvezetője kollégáival beszélget az új rádió stúdiójában. Pár másodperccel éjfél után elindult a két új országos kereskedelmi rádió: a Sláger helyén jelentkező NeoFM és a Danubiust váltó Class FM. A hét évre szóló műsorszolgáltatási jogosultságot október 28-án ítélte oda a pályázóknak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), miután a frekvenciákon korábban sugárzó adók szerződése lejárt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.