Nyilvánosak lesznek a guantánamói fogolybefogadás részletei

Huszonnégy órán belül nyilvánosságra kerülnek a guantánamói fogoly befogadásával kapcsolatos eljárás részletei: így például a fogoly kiválasztásával kapcsolatos magyar szempontok, a befogadás hozzávetőleges költségei és a tárgyalások részletei - értesült az MTI a részleteket jól ismerő, névtelenséget kérő forrástól.

Bajnai Gordon kormányfő szeptember 16-án jelentette be, hogy Magyarország befogad egy valószínűleg palesztin állampolgárságú volt guantánamói foglyot. Mint mondta: a kormány "hosszú mérlegelés, alapos megfontolás, gondos előkészítés, alapos tárgyalások" után döntött arról, hogy Magyarország részt vesz a guantánamói fogolytábor bezárását és a foglyok társadalmi beilleszkedését elősegítő nemzetközi programban azzal, hogy - több más szövetséges országhoz hasonlóan - befogad egy volt guantánamói foglyot.

Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter két nappal később, szeptember 18-án az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága rendkívüli zárt ülése után azt mondta: zajlik a Magyarországra érkező guantánamói fogvatartott kiválasztása a szóba jöhető három ember közül. Már akkor jelezte: a bizottsági ülés jegyzőkönyvének elkészülte utáni öt-hét napon belül újraminősíti a jelenleg húsz évre titkosított információkat, hogy amit lehet, nyilvánosságra lehessen hozni a befogadásról. Az MTI információja arra utalhat, hogy lezárult ez az úgynevezett újraminősítési folyamat, és a fogolybefogadás azon részletei, amelyeknek nyilvánosságra hozatala nem sérti az ország nemzetbiztonsági érdekeit, 24 órán belül megismerhetőek lesznek.

Szollár Domokos kormányszóvivő az ügy részleteire kitérve korábban azt mondta: a férfi várhatóan az év utolsó negyedévében, vagyis októberben, novemberben vagy decemberben érkezik az országba. Az integrációs program első szakaszában a volt fogoly nem hagyhatja el az országot, és azon belül is kijelölt tartózkodási helye lesz. A férfi befogadott státuszba kerül, amelynek a viselkedési szabályait be kell tartania. A programban megpróbálnak a képzettségének megfelelő munkát találni számára, tanulni fog magyarul is és a lakhatását is biztosítja a kormány.

A nyilvánossággal nem tudják megosztani, kik döntenek arról, hogy az amerikaiak listájáról kit válasszanak ki. "Ez nem kizárólag az NBH feladata lesz, az ügybe még többen is belefolynak majd" - mondta a szóvivő, hozzátéve: a listáról csakis az után választhatnak, ha már a befogadásra kijelölt személy teljes múltját behatóan megismerték.

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek. Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később több európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok, és már több állam jelezte, hogy befogad néhány foglyot.

További részletek a szerdai Népszabadságban!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.