Nyílt szavazás Bakáról?

A házbizottság ülésén a szocialisták titkos helyett nyílt – nyomógombos – szavazást javasoltak az új főbíró megválasztásához. A Fidesz, a KDNP és az SZDSZ ezt nem támogatta.

Az MSZP-frakció nyílt szavazást javasolt a legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztására. - Azért, hogy derüljön ki, ki támogatja Baka András megválasztását - mondta Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes. - Meg vagyunk győződve arról, hogy korábban is a Fidesz nagy létszámban nem támogatta Baka András megválasztását, csak mindig az MSZP-re nyomta a balhét - közölte a politikus, aki szerint ebből szerettek volna most kilépni.

A nyílt választást indítványozó javaslatot a házbizottság ülésén a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ nem támogatta. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, nincs lehetőség nyílt szavazásra, mert a házszabálytól eltérést eljárási, felszólalási, tárgyalási kérdésekben lehet ugyan alkalmazni, de ilyen, garanciális kérdésekben nem. Szerinte ezzel a „színjátékkal" a szocialisták csak azt akarták bizonyítani, hogy teljes mellszélességgel Baka András mellett állnak, holott szerinte - csakúgy, ahogyan egy évvel ezelőtt sem támogatták - most sem fogják a jelöltet megszavazni. A Fidesz frakcióvezetője jelezte: a Fidesz és a KDNP, ahogyan eddig is, most is támogatja majd a köztársasági elnök jelöltjét.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor még a házbizottság ülése előtt bejelentette, hogy az MSZP-frakció támogatja Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Egy évvel ezelőtti álláspontjuk magváltozásának indokai közé sorolta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács támogatását, illetve azt, hogy a frakció alkotmányügyi munkacsoportja szerint a jelölt által képviselt szakmai program egybeesik az MSZP törekvéseivel, és a magyar igazságszolgáltatás érdekeit szolgálja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.