Nyílt párbeszédet, ne kinyilatkoztatást

Tegyünk pontot a felsőoktatás körüli heves vitákra, a hallgatóság indulatos ellenállására, és tisztázzuk az elmúlt időszak félreértéseit – ajánlják a Műegyetem oktatói és diákjai Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az egyetemek és a felsőoktatás finanszírozási problémája mindannyiunk számára nyilvánvaló, azonban a rendszer strukturális átalakítása nemcsak a diákok és a kormány, hanem az egész társadalom érdeke – írják a Műegyetem polgárai Orbán Viktor miniszterelnöknek. Úgy gondolják, ha ők is csak tiltakoznak, a jelenlegi helyzet nem fog megváltozni. Éppen ezért nyílt társadalmi párbeszéd kialakítását és közös megoldáskeresést javasolnak egyetemi hallgatók, intézményi képviselők, oktatók és független gazdasági szakértők bevonásával. Céljuk, hogy az érintettek ne csak a keretszámok, a tandíjmentesség vagy a hallgatói szerződések intézményének problémájaként kezeljék a kérdést!

A Műegyetem polgárai tisztában vannak azzal, hogy miniszterelnök sürgeti a felsőoktatási rendszer átalakítását, mégis türelmét kérik. A közös és széles körű egyeztetések, a közös célok megfogalmazása és az azokhoz társított demokratikus eszközök alkalmazása időigényes, de nemcsak a társadalom, hanem a kormány érdeke is. A reform olyan nemzetstratégiai kérdés, amelynek megfelelő előkészítéséhez és megvitatásához nyílt társadalmi párbeszédre van szükség.

A közös cél eléréséhez kulcsfontosságúnak tartják az érintettek bevonását. Hatékony társadalmi diskurzust szorgalmaznak tehát, amely elősegíti egy életképes reformstratégia kidolgozását! Legyen nyilvános, hogy mi a probléma valódi oka, hogy az érintettek ne csak a bőrükön érezzék, hanem értsék is a kormány megoldásért tett intézkedéseit – írják Orbán Viktornak címzett levelükben.

A felsőoktatás komplex helyzetének tisztázásához közös koncepcióalkotásra és nyílt tervezésre szólítják fel a kormány képviselőit. Ehhez elengedhetetlennek tartják, hogy a kormány: érdemi választ adjon a kérdésekre, vizsgálatokkal, kutatásokkal, hatástanulmányokkal támassza alá a változtatási széndékát, adjon teret a nyilvános egyeztetésnek, hogy minden szereplő megfelelően artikulálhassa véleményét, szakmai alapokon, minőségi szempontok szerint szervezett intézményirányítást és -finanszírozást hozzon létre, valamint kezdeményezze és támogassa az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) megalakítását a Magyar Rektori Konferencia, a hallgatók, a gazdasági szereplők és a média összefogásával, illetve törekedjen arra, hogy a probléma megoldása ne tandíj- és létszámkérdésként, hanem a magyar oktatás versenyképes finanszírozhatóságának feltételeként jelenjen meg – olvasható a műegyetemisták lapunkhoz eljuttatott levelében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.