Nyílt beszéd: a Fideszt tolják Matolcsy botrányos alapítványai

„Meggyőződésem, hogy a 2018-as választás azon fog múlni, hogy minket, a mi koncepciónkat, a mi elveinket, gazdaságpolitikánkat, társadalompolitikai szemléletünket a társadalom mennyire fogja elfogadni. (...) Ennek a gondolkodásnak le kell mennie minden egyes egyetemre, nem csak privilegizált egyetemre, minden egyetemi oktatónak a fejében ott kell lennie. A hallgatóknak rendelkezniük kell ezzel a tudással. Ehhez pedig könyvek kellenek, új típusú közgazdasági képzésre van szükség, tehát az egészet, ami idáig volt, azt ki kell iktatni.” Egyebek mellett így tette világossá Lentner Csaba, az egyik jegybanki alapítvány, a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) kuratóriumi tagja, Matolcsy György MNB-elnök hű követője azt, hogy mi is valójában a nemzeti bank több százmilliárd forint közpénzzel kitömött alapítványainak a valódi célja.

Lentner Csaba, a PADS kuratóriumi tagja
Balogh Zoltán / MTI

Az Echo TV-ben Bayer Zsoltnak adott interjúban – amit a 444.hu szúrt ki először – a volt MIÉP-es képviselő beszélt arról is: „Ez az elfogadottság ez nem plakátok, nem postaládákba bedobott fecnik szintjén fog menni, hanem igenis szellemi, tudományos műhelyeknek a produktumait, illetve magát a gondolkodást, a közgondolkodást kell ahhoz megváltoztatni, de országos szinten, hogy az emberek elfogadják, elhiggyék, tudomásul vegyék és akarják ezt a fajta gazdaságpolitikai tevékenységet.”

A nyilatkozatot még figyelemre méltóbbá teszi az: a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) – mint azt lapunk megírta – háromszáz példányt rendelt a Devizahitelezés Nagy Kézikönyve című kötetből 945 ezer forintért, ami már csak azért is érdekes, mert a könyv kiadását 7,3 millió forinttal támogatta az alapítvány, s mert a kiadvány szerkesztője Lentner Csaba. Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy Lentner Matol­csy PhD-témavezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájában.

Lentner az interjúban megjegyezte, hogy vannak még „utóvédharcok a neoliberális értelmiség részéről”, s közülük néhányan a Magyar Tudományos Akadémiába „beszorulva” próbálják tartani magukat.

Az „unortodoxia vezéralakja, emblematikus figurája”, Matolcsy György elleni támadásról – vagyis az MNB-botrányról – szólva úgy vélekedett: : „Nyilvánvaló, hogy oda kell lőni, ahol a legsűrűbb a szellemi atmoszféra.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.