Nyíllt levélben kér támogatást a főbíró-jelöltnek az SZDSZ

Az SZDSZ nyílt levélben kéri a parlamenti pártok vezetőit, támogassák Havasiné Orbán Mária megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A Fidesz bejelentette, támogatják a jelöletet, a szocialisták ismét lelkiismereti alapon voksolhatnak. Az MSZP várhatóan ismét nem fogja megszavazni Sólyom László jelöltjét. Frissítve: az MDF is támogatja Havasinét.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke nyílt levélben fordult a parlamenti pártok vezetőihez, annak érdekében, hogy a frakciók támogassák Havasiné Orbán Mária megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A Fidesz közleményben tudatta: ahogy a december 8-i szavazáson, úgy hétfőn is támogatni fogják a jelöltet.

A vasárnap az MTI-hez is eljuttatott levél szerint Fodor Gábor arra hívja fel a figyelmet, hogy közel egy éve nem sikerült a magyar Országgyűlésnek megválasztania a Legfelsőbb Bíróság elnökét. Ez az állapot már-már a Magyar Köztársaság alkotmányos biztonságát veszélyezteti.

"Arra szeretném kérni mindnyájukat, győzzék meg frakciójukat arról, hogy támogassa Havasiné Orbán Mária megválasztását. A jelölttel kapcsolatban szakmai kifogás nem merült fel, sőt eddigi munkája, ambiciózus reformtervei alapján támogatandó jelölt" - fogalmaz az SZDSZ elnöke.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője vasárnap közleményben tudatta: a Fidesz országgyűlési képviselői - akárcsak a december 8-i szavazáson - hétfőn is támogatni fogják Havasiné Orbán Mária megválasztását.

Dávid Ibolya MDF-elnök vasárnapi közleményében azt írta: köszönettel veszi Fodor nyílt levelét, az MDF eddig is és hétfőn is támogatja majd a főbíró-jelöltet. A demokrata fórum azt is javasolja: ha a jelölt újra nem kapna többséget, a parlamenti pártok együtt kérjék fel az államfőt, gyorsan és mást jelöljön, hogy a Legfelsőbb Bíróság működőképessége biztosítva legyen.

A Legfelsőbb Bíróság elnökéről hétfőn dönt az Országgyűlés, titkos szavazással, a jelölt megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

Havasiné Orbán Mária megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban január 20-án ismételten őt jelölte a főbírói posztra. A Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF támogatja a jelöltet, az MTI úgy tudja, hogy a szocialista képviselőcsoport ismét lelkiismereti szavazással dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.