Nyilasok elleni összefogást hirdetett a Szociális Charta - 2008

A Szociális Charta – 2008 széleskörű társadalmi összefogást és aláírásgyűjtést kezdeményezett a hazánkban dúló nyilasprovokációk ellen. Felhívásukhoz eddig több mint hétszázan csatlakoztak. A tagság éles kritikát fogalmazott meg mind a polgári jobb és mind a polgári baloldal ellen, Sólyom Lászlót sem kímélték.

„Lángolnak a magyarországi romák házai, rasszista rohamosztagosok vonulnak át a cigány alvég sikátorain, támadják a szlovákiai magyarok alkotmányos jogait, szélsőjobboldali magyar futballhuligánok provokálnak Szlovákiában irredenta jelképekkel, brutálisan ütlegeli őket a sovén szlovák rendőrség, szlovák zászlót égetnek nyilasok Budapesten, a magyarországi szlovák kisebbséget fenyegetik számos községben, egyetért a magyarellenes rendőri túlkapásokkal a Szlovák Köztársaság elnöke, letagadja a magyarországi szlovákok jogainak megsértését a Magyar Köztársaság elnöke, a magyarokat gyalázzák a szlovák kormánypártok, cigányellenes uszításban, antiszemitizmusban kéjeleg a magyar országos médiák egy része, tombol a rasszizmus és a sovinizmus nálunk és szomszédságunkban.” – egyebek mellett ezzel indítja „A gyújtogatók ellen” című felhívását a Szociális Charta - 2008 baloldali politikai mozgalom, amelyhez egy mellékletben aláírásával is csatlakozhat és kifejezheti egyetértését az olvasó.

A felhívásban gyakorlatilag minden olyan nagy „ügy” benne van, ami a legutóbbi időkben a kedélyeket felborzolta, vagyis inkább nem; merthogy a szövegezők egyetértenek abban, hogy a „rettegő közvélemény megtanulta elviselni, banalizálni a legegyértelműbb fasiszta provokációkat,… és amelynek során a neonáci terrorizmus nyílt megjelenése  semmilyen érdemleges visszhangot nem váltott ki”.

A Szociális Charta – 2008 lándzsát tör a magyarországi szlovákság és vele együtt minden magyar nemzeti kisebbség mellett, miközben politikai küzdelmet hirdet a nyilasság ellen. Felhívásukban nem kímélik a polgári baloldalt, aki csak „sopánkodik” és nem kímélik a polgári jobboldalt sem, aki „(jobb esetben) súlyosan hallgat”.

A mozgalom szervezője Czöndör Gyula lapunknak elmondta: ahhoz képest, hogy kevés publicitást kaptak, nagyon sokan csatlakoztak hozzájuk és az külön meglepetésként érte őket, hogy a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből írták alá a dokumentumot. Az aláírásgyűjtést egészen decemberig folytatják, amikor - szándékaik szerint - egy konferenciát rendeznek. A helyszín, az időpont még nem biztos, de Czöndör reményei szerint a meghívott előadók között ott lesz Krausz Tamás történész, Tamás Gáspár Miklós filozófus és Szalai Erzsébet szociológus is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.