Nyert Vácott, de sok szavazót vesztett a Fidesz

A Fidesz-KDNP közös jelöltje nyerte a váci időközi önkormányzati választást vasárnap. A jobboldal 2010-ben a 2-es körzetben a voksok csaknem hatvan százalékát szerezte meg, míg most csak 35 százalékot ért el.

Kovács Ágnes, a Fidesz-KDNP közös jelöltje nyerte a váci időközi önkormányzati választást vasárnap - közölte a város jegyzője vasárnap este. Deákné Szarka Anita elmondta, hogy hivatalos eredmények szerint a város 2-es számú egyéni választókerületében Kovács Ágnes 384 érvényes szavazatot kapott. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjeként induló Terényi Attila 315, a Jobbik jelöltjeként induló Homokiné Garancz Henrietta 55 szavazatot kapott. A három független jelölt közül Zsoldos Mihályra nyolcvanegyen, Kiss Istvánra harmincan, míg Oberkamp Péterre húszan voksoltak.

A jegyző tájékoztatása szerint a választáson a 2909 szavazásra jogosult 30,4 százaléka vett részt.

A 35 ezer lakosú Vác képviselő-testületében jelenleg tizennégyen politizálnak: hat fideszes, három szocialista, két kereszténydemokrata, egy jobbikos, valamint két független képviselő.

A választást Csuka István (Fidesz) képviselő halála miatt kellett kiírni.

Az MSZP szerint a nyírbátori és a szigetszentmiklósi időközi választás eredménye után a vasárnapi váci voksolás üzenete is egyértelmű: van esély a fordulatra, van esély a kormányváltásra.

Török Zsolt az időközi önkormányzatiképviselő-választás eredményét kommentálva azt mondta: a hagyományosan jobbos váci körzetben a Fidesz-KDNP 861 szavazatot kapott 2010-ben, ami most "drasztikusan visszaesett" 384 voksra. Ez azt mutatja, hogy a választók fordulatot, kormányváltást akarnak - tette hozzá.

Igaz, 2010-ben 48 százalékos volt a részvétel, tehát nagyjából hatszázzal többen voksoltak. Akkor egyébként Vácott a Fidesz és a KDNP külön indult, és a nagyobbik kormánypárt jelöltje a 2-es körzetben 34,57 százalékkal nyert, míg a KDNP 25 százalékot ért el, ez együtt csaknem hatvanszázalékos támogatottságot jelentett.

Török Zsolt hangsúlyozta, hogy az MSZP és a DK közös jelöltje a 25 százalékos támogatottságot mostanra 36 százalékosra emelte. A szóvivő köszönetét fejezte ki "minden demokratának, baloldali szavazónak" a támogatásért.

A vasárnapi eredmény is jelzi, hogy "Nyírbátor, Szigetszentmiklós győzelme után itt is előbbre léptünk" - mondta a szóvivő.


Az augusztus 11-i nyírbátori időközi önkormányzati választáson a függetlenként induló Baracsi Balázs János nyerte meg az időközi képviselő-választást a 6-os számú választókerületben. Baracsi Balázs János 371, Barna Gábor, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltje 174, a jobbikos Virágné Fazekas Adrienn pedig 103 voksot szerzett.

Veres János, a szocialista párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke az MTI-nek aznap azt mondta, hogy a mandátumot elnyerő Baracsi Balázs János függetlenként indult ugyan, de az MSZP a jelölt támogatását a szórólapokon is egyértelművé tette.

Szigetszentmiklóson a szeptember elsejei időközi önkormányzati képviselő-választáson a település 8-as számú egyéni választókerületében Ladányi Sándor az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt - A Korszakváltók Pártja közös jelöltje 359 szavazattal (52,03 százalék) nyerte meg a választást. A Fidesz-KDNP színeiben induló Keller Tamásné 201 szavazatot kapott (29,13 százalék).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.