A polgármesternek jó a minimálbér, ha más is pályázik rá

E hónaptól újra van választott polgármestere a 330 lelkes Udvarinak. 1993 óta Peszt Attila volt a Tolna megyei község első embere, ám a műszerész végzettségű, 61 esztendős férfi tavaly októberben nem indult az önkormányzati választáson.

Ennek oka az volt, hogy Peszt – mint azt lapunknak korábban nyilatkozta – kevesellte a poszttal járó fizetést. A férfi nettó bére októberig 224 ezer forint volt, amihez 100 ezer forint költségtérítés járt. Miután a kistelepülési polgármesterek fizetését tavaly a parlament csökkentette, Pesztnek be kellett volna érnie 97 ezer nettóval és 20 ezer forint költségtérítéssel. A faluvezető megalázónak tartotta a minimálbérnyi fizetést.

Más is ekképp vélekedhetett, hisz októberben, aztán idén februárban az időközi választáson senki nem indult a faluvezetői posztért. A jogszabály szerint ilyenkor a régi polgármester ügyvivőként látja el a feladatokat, és megkapja a régi bérét és költségtérítését. Peszt így jól járt más aprófalvak vezetőihez képest.

A május 31-ére kiírt időközi választáson viszont akadt jelölt a polgármesterségre, egy Udvariból elszármazott, Budapesten élő jogásznő személyében. Peszt ennek hatására mégis elindult, és 15 voksnyi többséggel nyert. Azóta redukált bérért dolgozik, ráadásul a költségtérítés nem fedezi a munkával járó autózás benzinszámláját, ezért vesztesége még több.

A fentiek okán megkérdeztük Peszt Attilát, miért vállalta újra a számára ráfizetéssel járó polgármesterséget.

A faluvezető nem titkolta, hogy részben azért, mert az elmúlt hetekben arról értesült: a kormány emelni tervezi a kistelepülések polgármestereinek bérét. De azért is jelöltette magát, mert folytatni akarta az általa indított közmunkaprogramot. Udvari 15 hektáros, önkormányzati kertészetében 37-en találnak megélhetést, s itt nemcsak megtermelik, de fel is dolgozzák a termés egy részét. Befőttet, lekvárt és savanyúságot készítenek a kertészet terményeiből, valamint a környékbeli gazdáktól vásárolt gyümölcsökből, zöldségekből.

Peszt Attila arra nem lát esélyt, hogy az önkormányzati kertészet önköltséges legyen. Idén 49 millió forintba kerül a kertészet, a bevétel ennek 12-13 százaléka lesz majd. (Már ez is jó teljesítmény, hisz a hasonló kertek bevétele ritkán éri el a kiadás 5 százalékát.) Peszt szerint a feldolgozói tevékenység növelésével és az állattartó program fejlesztésével 5-6 év múlva faluja önkormányzati agrárvállalkozása képes lesz visszatermelni a ráfordítás 50-60 százalékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.