Nyerő modell

Európában egyedülálló iskolai modellt hozott létre Győrött a városban 22 éve letelepedett Audi Hungaria, az önkormányzat és az állam. A beruházás első üteme elkészült, szeptemberben 453 tanuló kezdhette meg a tanévet.

Az ötmilliárdos beruházásból a magyar állam és az Európai Unió együtt 1,2 milliárd forintot vállalt magára. 2017-ig felépül egy új iskolaközpont, amely módszereiben és technikai feltételeiben az ország legmodernebb oktatási intézményeinek egyikévé válhat.

Az ötlet onnan ered, hogy eleinte német mérnökök, szakmunkások költöztek Győrbe az Audi-gyár termelésének beindításához. Hosszabb időre, családostul telepedtek le, s gyerekeik számára megfelelő színvonalú német nyelvű iskolát akartak teremteni. Az Audi 2010-ben egy régi győri iskolában kezdte meg az oktatást 58 diákkal. Jelenleg már alapítvány működteti az intézményt, amely az óvodától az érettségiig terjedő képzést kínál.

A fejlesztés első eredménye: az új iskolaszárny
A fejlesztés első eredménye: az új iskolaszárny
Krizsán Csaba / MTI

Az oda járó gyerekek után megkapják a magyar állami normatívát, amit az Audi kiegészít. Az együtt tanuló német és magyar diákoknak nem kell fizetniük a kétnyelvű oktatásért, miközben magyar és német bizonyítványt is szerezhetnek. Borkai Zsolt polgármester azt mondja: Európában nincs még egy olyan modell, hogy egy vállalat az állammal és az önkormányzattal együtt ingyenes alapítványi iskolát hoz létre, mégpedig nemcsak saját dolgozói gyerekeinek, hanem nyitottá teszi az intézményt. A túljelentkezés óriási.

A szülők, akiket megkérdeztünk, elmondták, hogy az Audi intézménye elitiskolának számít. Sokakat vonz a német és a magyar érettségi együttes megszerzésének a lehetősége, mások kiváló ajánlólevélnek tartják az iskolát arra az esetre, ha gyerekeik külföldön akarnak munkát vállalni vagy továbbtanulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.