Nyergest látja a TV2 megvétele mögött az MSZP és az Együtt

Közvetett jelekből arra következtet az MSZP és az Együtt, hogy a TV2 megvásárlása mögött Nyerges Zsolt, a médiában is érdekelt jobboldali nagyvállalkozó áll, ezért a versenyhivatalhoz fordultak a tranzakció kivizsgálása érdekében. A TV2 visszautasítja a vádakat.

A TV2-nek a vélhetően 25 milliárd forintos vételárat fedező tulajdonosi hitelt 2018-ig kell visszafizetni. A veszteséges cég erre nem szolgálhat garanciaként, a nyilvánosan elérhető információk alapján Nyerges Zsolt cége, az Infocenter.hu állhat a háttérben – állítja közleményében Braun Róbert MSZP-s és Szigetvári Viktor Együtt-PM-es politikus.

A politikusok emlékeztetnek rá, hogy Simon Zsolt egy lapinterjúban beismerte: a TV2 2014-ben veszteségesen fog üzemelni, valamint az eddigi tulajdonos ProSiebenSat1 által a vásárláshoz nyújtott hitelt 2018-ig kell visszafizetni. A nyilvánosan elérhető információk alapján a ProSiebenSat1 által nyújtott hitel összege – valójában a korábban a cég részére nyújtott hitelnek eladói hitellé konvertálása – 25 milliárd forint lehet, ez fedezheti az MTM-SBS Zrt. vételárát.

Ez azt feltételezi, hogy évi 6,25 milliárd forint évi törlesztésre kell sor kerüljön, ehhez legkevesebb évi közel 8 milliárd forintos adózás utáni nyereséget kell a cég elérjen. A magyarországi televíziós hirdetési piac az elmúlt években jelentősen csökkent, piaci előrejelzések szerint további csökkenés várható. A piacvezető RTL Klub a TV2-höz képesti közel kétszeres árbevétele mellett is veszteségesen működött 2012-ben. 2013-as adatok még nem állnak rendelkezésre, Simon Zsolt 14 százalékos árbevétel-növekedésről számolt be, ami még mindig jelentős lemaradást jelent az RTL Klubhoz képest – kalkulál Braun és Szigetvári.

Mindezek alapján szerintük nem feltételezhető, hogy a cég önmaga képes lehet a hitel visszafizetésére. A TV2 vezérigazgatója elismerte, hogy a TV2-t a hitelt nyújtó záloga terheli. A tranzakció feltételezi, hogy a hitel biztosítékaként szolgáló cég – amennyiben más cég vállalja a hitel megfizetését – a hitel nyújtójának jóváhagyásával más tulajdonába kerülhet.

A TV2-t megvásárló cégek a Siegler Weil Gotshal ügyvédi iroda székhelyére vannak bejegyezve, Siegler Konrád pedig a Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Inforcenter.hu Zrt. jogi képviselője volt az RTL Klub 31 százalékos tulajdonrészének megkísérelt megvásárlása során, David Dederick, az iroda ügyvezetője pedig az egyik „vevő”, Yvonne Dederick férje – állítja Braun és Szigetvári, akik szerint mindezek nyomán feltételezhető, hogy olyan gazdasági összefonódás áll fönn az említett cégek között, ami sértheti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt.

A két politikus ezért felkérte a Gazdasági Versenyhivatalt: szólítsa fel valamennyi érintett vállalkozáscsoportot, hogy forduljanak a GVH-hoz az összeolvadás engedélyezése érdekében. Kérték továbbá, hogy az összeolvadás engedélyezési eljárása során szerezze be a Médiatanács állásfoglalását.

A TV2 közleményben reagált az állításokra. Ebben azt írja: "Braun Róbert, az MSZP-választmány tagja, képviselőjelölt újra foglalkozik a TV2 vásárlás ügyével. Az MSZP Országos Központjának mai közleményében foglalt vádakat együtt és külön-külön is egyértelműen elutasítjuk. Braun Róbert alaptalan vádjainak közlése miatt az elmúlt hetekben sajnos már több sajtóorgánum kényszerült helyreigazításra. Ezúttal is erre számítunk."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.