A MÁV-Start csak nyer a sztrájkon

A személyszállítást végző MÁV Start eredményességét összességében 36 millió forinttal javítja a vasárnapi munkabeszüntetés. A 65 millió forint bevételkiesését és a túlórákra kifizetett kétmillió forinttal szemben a személyi jellegű megtakarítás elérte az öt millió forintot, az üzemi költségeken pedig a MÁV Start 97 millió forintot spórolt.

A teljes MÁV-csoport már nem áll ilyen jól: vesztesége 79 millió forint volt - közölte Kavalecz Imre, a Magyar Államvasutak sajtófőnöke kedden az  MTI-vel.

A munkabeszüntetés miatt 93 millió forint bevétel esett ki. A túlóra költsége kétmillió forint volt, és 8 millió forint  kártérítést kellett kifizetni. Ugyanakkor a MÁV csoport 7 millió forintot takarított meg a személyi jellegű-, és 18 millió forintot  az üzemelési költségeken.

A MÁV csoport a  pályavasúti tevékenységen és a vontatáson veszteséget könyvelt el a sztrájk miatt. A pályavasút vesztesége 87 millió, a vontatási tevékenységet végző MÁV-Trakció vesztesége pedig elérte a 34 millió forintot a sztrájk első napján.

A vasúti pályahasználati díjakban összesen 81 millió forint  bevétel esett ki és a MÁV-nak 8 millió forint kártérítést is ki kell fizetni. Ebben a tevékenységi körben egymillió forintot takarított meg a cég a személyi jellegű költségeken.

A MÁV-Trakciónál 51 millió forint bevétel kiesést jelentett a munkabeszüntetés és ugyanakkor egymillió forint volt a túlóraköltség, de a társaság 18 millió forintot takarított meg az  üzemelési költségeken.

A MÁV közlése szerint a sztrájk első napján 651 dolgozó vett  részt a munkabeszüntetésben, 9707 fő dolgozott és ennek alapján a sztrájkolók aránya 6,28 százalék volt. A második, hétfőn hajnalban, éjféltől reggel hat óráig kissé emelkedett a sztrájkolók aránya: a sztrájkoló 333 fő 10,56 százalékát adta a munkába vezényelt dolgozók létszámának.

A MÁV-csoport 36991 munkavállalójából 9400 a VDSZSZ tagja. A  MÁV Zrt.-nél 2007. december 31-én - amikor még a mozdonyvezetők és a   gépészet dolgozói is odatartoztak - 29985 munkavállalóból 5863, a  MÁV-START-nál a 4894 munkavállalóból 2506 volt tagja a  VDSZSZ-nek. A MÁV-Cargónál 2112 munkavállalóból 1031-en tagjai a VDSZSZ-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.