Nyakó: A Fidesz ekkora pofonba már nem akart belefutni

Politikatörténeti kuriózum, ami hétfőn történt – nyilatkozta a boltbezárásról szóló népszavazást kezdeményező Nyakó István. Miközben Varga Mihály hosszú percekig bizonygatta, hogy a vasárnapi boltbezárás milyen jó döntés volt – emlékeztetett –, Rogán Antal röviden közölte, hogy visszavonják a törvényt.
– Mit szólt a bejelentéshez?

– Ugye, megmondtam, hogy ezen változtatni kell?

– Kissé bővebben?

– A Nemzeti Együttműködés Rendszerét eddig két alkalommal sikerült meghátrálásra kényszeríteni: a netadó ügyében a hatalmas tiltakozó tömeget látva visszakoztak, most meg arról lehet szó, hogy ismerik a közhangulatot – a Századvég nyilván mérésekkel is szolgált ehhez –, s egy autoriter hatalom nem kockáztatja meg, hogy népszavazásra vigyen egy biztosan bukásra ítélt ügyet.

– De a visszakozás már önmagában bukás, nem így látja?

– Ez egy érdekes helyzet, mert politikatörténeti kuriózum, ami hétfőn történt. Varga Mihály nemzetgazdasági  miniszter hosszú percekig bizonygatta, hogy a vasárnapi boltbezárás milyen jó döntés volt, majd Rogán Antal Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter röviden közölte, hogy visszavonják a törvényt. Tehát küzdelem nélkül feladták, s nem tudom, a Fidesz ezzel hogyan fog elszámolni a választóinak. Másfelől még látványosabb vereség lett volna egy eredményes népszavazás, és akkora pofonba nem akartak belefutni.

Nyakó István (jobbra) szerint az ügynek ezzel nincs vége
Nyakó István (jobbra) szerint az ügynek ezzel nincs vége
Földi Imre / Népszabadság

– Amire most kisebb esély van, hiszen odalett a legjobb kérdésük.

– A maradék kettő sem rossz, hiszen különösebb magyarázat nélkül is mindenki megérti, hogy azt üzenjük: ne lopják el a földeket, s ne legyenek pofátlanul magas fizetések a közszférában, amikor a minimálbér húszezer forinttal elmarad a létminimumtól. Emellett tudatosítani kell, hogy a kezdeményezés az egész rendszer működéséről szól. Ha pedig győzünk, talán más kérdésekben is eredményt tudunk elérni, s azt is elhihetik majd az emberek, hogy a Fidesz-kormányt le lehet váltani.

– A február 23-i ügyet ezzel lezártnak tekinti?

– A hétfői döntés nem teszi meg nem történtté mindazt, ami a Nemzeti Választási Iroda előtt történt. Azóta nyilvánvaló, hogy a választási szervek elvtelenül szolgálják a hatalom érdekeit, így a következő választások tisztasága is kérdésessé válhat. Amíg nem kapunk választ arra, hogy kik és milyen megbízás alapján mentek a választási irodához, és nem nevezik meg a nyilvánvaló bűncselekmény tetteseit – kigyúrt, kopasz fiatalok mellett a felbujtókat is –, demokratikus válsághelyzet van Magyarországon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.