NVB: tilos az önkormányzat pólójában kampányolni

Jogsértő volt, hogy a Fidesz-KDNP III. kerületi népszavazási standjánál az óbudai önkormányzat pólójában kampányoltak fiatalok – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, mert szeptember 12-én azt tapasztalta, hogy a III. kerületben a Fidesz-KDNP közös pultjánál három olyan ember kampányolt, osztogatott szórólapot, akinek a pólóján az óbudai önkormányzatra utaló felirat volt. Azt írta, az „Óbuda - közösséget építünk" szlogen az önkormányzat által rendeletben rögzített betűtípussal és elrendezéssel szerepelt a pólókon.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta a testületnek, állapítsák meg, hogy az ismeretlenek megsértették a választások tisztaságának megóvására vonatkozó választási alapelvet. Azt mondta, a kampányolók az önkormányzati jelkép használatával azt a látszatot keltették, hogy az önkormányzat részt vesz a kampányban.

Ha valóban önkormányzati dolgozók voltak a kampányolók, akkor az egyértelműen ellentétes az önkormányzatoktól elvárható magatartással. Az önkormányzat ugyanis nem résztvevője a kampánynak, így kiegyensúlyozott magatartást kell tanúsítania, nem befolyásolhatja a versenyhelyzetet. Az NVB egyhangú döntéssel megállapította a jogsértést. A testület határozatával szemben öt napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.