Novembertől az államé a HÉV

Még nem dőlt el, hogy külön jegyet kell-e váltani a HÉV-ekre novembertől. Az állam hosszú vajúdás után akkor veszi át a hálózat üzemeltetését. Az ellenzék vitatta az elszámolásban szereplő összeget.

A Fővárosi Közgyűlés arról döntött korábban, hogy átadja az államnak a HÉV üzemágat, nem arról, hogy potom pénzen átjátssza azt - hívta fel a városvezetők figyelmét Horváth Csaba (MSZP) a HÉV üzemigazgatóság és a BKV szétválásáról szóló közgyűlési vitában.

A szocialista frakcióvezető szerint a fővárosi helyiérdekű vasút hálózatának újonnan történő kialakítási értéke meghaladja az ezer milliárd forintot, miközben a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. csupán 19 milliárdra értékelte azt. Összehasonlításul két példát is felhozott. Egyrészt a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötése az előzetes számítások szerint 300 milliárdot emészthet fel, másrészt egy közelmúltban kialakított 50 kilométeres vasúti pályaszakasz megépítéséért kilométerenként 2 milliárdot számoltak fel. A HÉV-pálya viszont a BKK számításai szerint kilométerenként alig 183 milliót ér a város közepén.

A HÉV üzletág a BKV teljes vagyonának így alig 3,6 százalékát teszi ki, holott az utasforgalomnak megközelítőleg a 10 százalékát - ismerte Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója hozzászólásában. Az összvagyonban azért képvisel alacsonyabb arányt, mivel a 4-es metró és a csaknem befejezett beruházások erősen megnövelték a cég vagyonát.

Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes annyit tett hozzá, hogy az elszámolás alapja az üzemigazgatóság könyv szerinti értéke volt. Ez teljesen jogszerű.

Szaniszló Sándor (MSZP) ezzel szemben felvetette, hogy az OTP részvények névértéke 100 forint, de jelenleg 7500 forint körül kereskednek vele a tőzsdén. Így talán a főváros is kérhetne többet egyedülálló értéket képviselő vagyonelemének átadásáért cserébe.

Bagdy szerint a könyv szerinti érték alapján történő elszámolás teljesen rendben van, Gy. Német Erzsébet (DK) felvetésére azonban egyelőre nem tudott válaszolni, miszerint külön jegyet kell-e váltani novembertől a HÉV-ekre. De mindenkit megnyugtatott, hogy ezen vannak.

A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti képviselői végül elfogadták az előterjesztést, az ellenzékiek mindegyike elutasította az elszámolást és a kiválást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.