November 23-án tartják az időközi választást Újpesten

Minden bizonnyal november 23-ra írja ki az országgyűlési időközi választást a szocialista Kiss Péter halála miatt megüresedett képviselői poszt betöltésére a Nemzeti Választási Bizottság. A politikus július 29-én hunyt el, és hatályos szabályozás szerint attól kezdve százhúsz napon belül meg kell tartani a választást, és annak időpontját legkésőbb hetven nappal korábban meg kell határozni. A testületnek így most pénteken döntenie kell erről.

Kiss Péter április 6-án több a fővárosi 11. számú egyéni körzetben több mint negyven százalékos szavazataránnyal nyert a fideszes Hollósi Antallal szemben, akit a választók 35 százaléka támogatott. A harmadik legjobb eredményt a jobbikos Pajor Tibor érte el – ő a szavazatok 12,6 százalékát kapta –, míg az LMP színeiben indult Rákosi Juditra 7,6 százaléknyian voksoltak. Akkor az Újpest és Angyalföld egy részét magába foglaló választókerületben 13-an próbálkoztak, de az összes többi jelöltnek a szavazatok három százalékát sem sikerült megszereznie.

Kiss Péter 1994-ben lett először a körzet egyéni képviselője, és őt ott azóta csak egyetlen alkalommal sikerült legyőzni. Wintermantel Zsolt fideszes politikus – aki 2002-ben ugyanitt próbálkozott már egyszer, de akkor veszített – 2010-ben fölényesen nyert, és 15 százalékos különbséggel jutott parlamenti mandátumhoz. Az időközi választás tétje tehát a szocialisták számára elsősorban az, hogy sikerül-e megőrizniük Újpesten az előnyüket.

A Fidesznek pedig azért lehet fontos a képviselői hely megszerzése, mert április 6-án mindössze egyetlen főnyi különbséggel szerezték meg a kétharmados többséget. Ha tehát egyetlen képviselőjük kilép a frakcióból – ilyesmire a korábbi ciklusokban is akadt példa –, a sarkalatos törvények, illetve az alaptörvény módosításához már nem lennének elegen. Amennyiben november végén nyernének, a minősített többség biztosabb lenne.

A parlamenti választáson Kiss Péter az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP választási szövetség támogatásával indult, de a körzetben a jelöltet a szocialisták nevezhették meg. Az év eleji megállapodás része volt az is, hogy megüresedő képviselői helyek esetén ugyanazok a pártok dönthetnek az induló személyéről, amelyek erre korábban jogot szereztek. Így most is a szocialisták határozhatnak arról, hogy kit neveznek, de erről még nem született döntés.

A szabályok egyébként az időközi választáson is a tavaszihoz hasonlóak: az lehet jelölt, aki két hét alatt legalább ötszáz támogató aláírást össze tud gyűjteni. Nagyjából három hét múlva kezdődik az ötven napig tartó hivatalos kampányidőszak, és az indulók kincstári kártyán egymilliós állami támogatást kapnak, amit a kampánytevékenységre fordíthatnak. A szavazás egyfordulós lesz, és az nyeri el a mandátumot, akire a legtöbben voksolnak. Az állami támogatás szempontjából fontos: amennyiben valaki nem éri el a két százalékos szavazatarányt, a pénzt vissza kell fizetnie.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.