„Novák képviselő úr, duguljon már el!”

Juncker az offshore-lovagrend nagymestere, L. Simon telefonos segítségre szorul, Kövér kiakad. Itt a nyári szünet előtti utolsó parlament.
Jean-Claude Juncker jelölése az Európai Bizottság élére rossz hír Magyarországnak, de ugyanilyen rossz hír, amivel Orbán Viktor indokolta ellenszavazatát – mondta Schiffer András az Országgyűlésben napirend előtt.

Az LMP frakcióvezetője emlékeztetett: a Fidesz márciusban közleményben állt ki a luxemburgi politikus mellett, Orbán pedig csak két nappal a május 25-ei választás előtt jelentette be, hogy nem támogatja. Schiffer szerint így hazugság, hogy a miniszterelnök ígéretet tett volna a választóknak Juncker elutasítására. Az Európai Unió egyik legnagyobb hibája az átláthatatlanság, ezúttal azonban volt nyilvános jelölési folyamat, a Fidesznek saját pártcsaládján belül kellett volna a csatát megnyerni – folytatta.

Schiffer szerint álságos érv az is, hogy Orbán azért nem támogatta Juncker megválasztását, mert párttársa Viviane Redingnek, a luxemburgi biztos ugyanis nem tett mást, mint a magyar kormányfő önkényuralmi törekvéseit bírálta. Hamis szembeállítás – mondta tovább –, hogy Juncker a föderáció híve, míg Orbán a nemzetállamé, az Európai Néppárt ugyanis mindig a szorosabb együttműködés mellett van, amikor a tőke szabad áramlásáról, a termőföld forgalmáról van szó, de a szuverenitásé, amikor munkahelyteremtésről, környezetvédelmi normákról.

Az igazi probléma Junckerrel az, hogy hazájában azért bukott meg, mert korrupciós és lehallgatási botrányba keveredett. Az európai offshore-lovagrend egyik nagymestere, aki egy adóparadicsom miniszterelnöke volt másfél évtizedig – jelentette ki Schiffer.

Szerinte a volt luxemburgi miniszterelnököt azért kellett volna elutasítani, mert az Európa kettészakadásához vezető politika és az elhibázott eurózóna jelképe. „Egy dolog, hogy az álbaloldalnak nincs baja egy offshore-lovaggal, de úgy látszik, Orbán Viktornak is csak az a baja vele, hogy bírálni merészelték önkényuralmi törekvéseit” – mondta az LMP frakcióvezetője, aki szerint Magyarország csapdába került, mert a kormányfő saját hatalmi érdekeit és Simicska Lajos gazdasági érdekeit összekeveri a nemzeti érdekkel.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszul arról beszélt: demokratikus döntéseknél természetes, hogy valaki kisebbségbe kerül, de ez nem csapdahelyzet. Szerinte mindvégig következetes volt a kormány álláspontja: nem támogatta a csúcsjelölti rendszert, miközben a Fidesz a néppárt tagjaként valóban kiállt a listavezető Juncker mellett. Ebből azonban nem következik, hogy lopakodó szerződésmódosítással automatikusan az Európai Bizottság elnökjelöltje legyen – hangsúlyozta. Majd beszélt arról is, Magyarország azért ért el sikereket Brüsszelben (védte meg a rezsicsökkentést és a bankadót), mert mindig határozottan kiállt a véleményéért.

Szijjártó mindazonáltal megengedően nyilatkozott Junckerről, azt mondta: racionális, nyugodt ember, ezért nincs akadálya az ésszerű együttműködésnek.

A KDNP-s Firtl Mátyás a 25 évvel ezelőtti soproni Páneurópai piknikről emlékezett meg. A kormány nevében megint Szijjártó reagált, mondván, ha a közép-európaiak nem harcoltak volna olyan kitartóan a kommunisták ellen, akkor ma nem lenne egyesült Európa.

„Mi magyarok mindig élen jártunk a kommunisták elleni harcban” – elmélkedett az államtitkár, mire a jobbikos Novák Előd folyamatos bekiabálásokkal válaszolt. Felrótta például, hogy a kommunisták ellen harcoló Orbán-kormány Tasnádi László személyében egy III/II-es operatív tisztet nevezett ki rendészeti államtitkárnak. Erre elfogyott a cérna Kövér László házelnöknél, így intette önmérsékletre a jobbikost: „Novák képviselő úr! Duguljon már el, és próbáljon uralkodni magán!”

Farkas Gergely jobbikos képviselő ezután arról beszélt: a 18 és 39 év közöttiek fele gondolkodik azon, hogy elhagyja az országot, már nem csak az orvosok hiányoznak, a Balatonnál alig találni tapasztalt vendéglátóst. Szerinte itt lenne az ideje, hogy a kormány önkritikát gyakoroljon, a súlyának megfelelően kezelje a kivándorlást, és megoldási javaslatokkal álljon elő.

Czomba Sándor államtitkár válasza aligha győzte meg. Azzal kezdte ugyanis: senki sem tudja megmondani, hányan mentek külföldre az utóbbi években. A KSH csak az évenkénti migrációról vezet statisztikát, és bár az 2010 óta folyamatos emelkedést mutatott, tavaly októberre sikerült megállítani.

Szerinte az emberek amúgy sem a szegénység elől menekülnek, az elvándorlás oka a fogadó országokban tapasztalható munkaerőhiány. Igaz viszont, hogy itthon úgy keresnek 400-500 ezren munkát, hogy van 60-80 ezer betöltetlen állás – csakhogy az álláskeresők többsége képzetlen.

Czomba mindenesetre úgy látja, bizakodásra ad okot, hogy a foglalkoztatottak száma hosszú idő után megint meghaladja a 4 milliót, a munkanélküliség pedig kisebb 8 százaléknál.

Talán ezután kezdett volna arról beszélni, hogyan lehet hazacsábítani a már kivándorolt fiatalokat, de lejárt az idő, így csak arra futotta: olyan társadalom- és gazdaságpolitikára van szükség, ami elősegíti ezt.

Tóbiás József, az MSZP megbízott frakcióvezetője következett. Felidézte, hogy a házelnök kiszámíthatóbb és nyugodtabb törvényhozást ígért az új ciklus kezdetén. Ehhez képest épphogy kihirdetett törvényeket módosítanak, mint a reklámadó esetében, amelynél az is kiderült: az előterjesztő L. Simon László maga sem ismeri a papíron általa benyújtott javaslatot, telefonos segítséget kellett kérnie a kamerák előtt.

Tóbiás szerint az elmúlt két hónapban elfogadott törvények egyike sem szolgálja a közjót: a reklámadót nem gazdasági kényszerből, hanem politikai okokból vezették be, a paksi hitelszerződés megszavazása előtt nem készült hatástanulmány, a Fidesz a fővárosi választási rendszert is úgy alakította át, hogy neki lejtsen a pálya, az egyébként is kivételezett, kaszinótulajdonos Andy Vajnát pedig mentesítették az áfafizetés alól. A szocialista politikus szerint ez vérlázító.

A KDNP-s Rétvári Bence államtitkár viszont megőrizte higgadtságát. Szerinte ők az ország dolgaival foglalkoztak (és közben májusban megnyertek még egy választást), ma például meghozzák a devizahitelesek segítéséhez szükséges döntéseket, míg az MSZP a belügyeivel van elfoglalva. Azt is mondta, a szocialisták csak azóta ellenzik a paksi bővítést, amióta az atomerőmű nem MSZP-s kifizetőhely.

A profitot termelő ágazatoknak hozzá kell járulniuk a közteherviseléshez, ez így igazságos. „Kezdtük a bankokkal, folytattuk az energetikai cégekkel, kereskedelmi láncokkal” – mondta az államtitkár, hozzátéve: így jutottak el a reklámadóig.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nagyjából itt folytatta: a Fidesz nem ijed meg sem a multiktól, sem a bankoktól, utóbbiaknak megtiltják a kamatemelést a következő hónapokban. Ősszel pedig jön az újabb rezsicsökkentés. Rogán azt tanácsolta az ellenzéknek: támogassák a kormányt, különben az önkormányzati választást is ugyanúgy elvesztik, ahogy a két tavaszi választást.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.