Nőügyi miniszteri biztost akar az LMP

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy az Európai Tanács ajánlásaival összhangban haladéktalanul nevezze ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztost, emelje a bölcsődei szintre a családi napközik normatíváját, és a Start kártya kiterjesztésével, valamint más szabályozási eszközökkel ösztönözze rugalmas munkavégzési formák alkalmazására a munkáltatókat.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Ertsey Katalin azt írta, az ügyben írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Közlése szerint erre azért volt szükség, mert a parlament hétfői ülésén a kormányfő kitérő választ adott a nők foglalkoztatási szintjének emelésével kapcsolatos kérdésére. A politikus azt írja, hogy a válaszból nem tudta meg, a nemzetgazdasági miniszter mikor nevezi ki végre azt a miniszteri biztost, akinek elsősorban a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása lenne a feladata.

A parlament tavaly decemberben éppen Ertsey Katalin kezdeményezésére fogadta el azt a költségvetés zárószavazása előtt benyújtott módosító javaslatot, amely 50 millió forintot csoportosított át a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos kinevezésére.

A szakemberek egybehangzó véleménye ellenére a "kormány képtelen megérteni", hogy a kisgyerekes nők "szégyenletesen alacsony" foglalkoztatási szintjének növelésével egyszerre nőne a versenyképesség és a gyerekszám - olvasható az ellenzéki politikus közleményében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nők aktivitási mutatója 56,3 százalékon stagnál, és még soha nem született annyira kevés gyerek, mint idén Magyarországon; a születésszám tíz százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban volt.

Hozzáteszi: megfordult a korábbi trend, a pénztámogatások már nem segítenek az ügyben, ugyanis ott születik sok gyerek, ahol a munka és a gyerek nem egymást kizáró fogalmak, ahol rugalmas munkahelyek és széles körben elérhető napközbeni gyerekellátás van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.