Nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége

– Nem megfelelő az európai rendőrségi, titkosszolgálati együttműködés. Szükség volna egy integrált terrorelhárító és hírszerző szervezetre, hogy gyorsabb lehessen a tagállamok közti információáramlás és közben ne vesszenek el fontos adatok – mondta a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése után Molnár Zsolt (MSZP) elnök, majd hozzátette: Európának mindenféle konferenciák helyett végre tennie is kellene valamit. Szerinte az unió és a tagállamok többsége jogszabályaival nincs felkészülve a terrorcselekmények megelőzésére; e téren a hazai szabályozás is módosításra szorul.

Az uniós visszatoloncolási eljárásról szólva Molnár kijelentette, már érkeznek ilyen megkeresések a nyugat-európai államoktól, ami azt mutatja, hogy Dublin III. megbukott. De azt is mutatja, hogy ha nem általános kvóták alapján osztják el a menekülteket, akkor „Magyarország sokkal rosszabbul jár", nem kétezer, hanem több tíz- vagy akár százezer ember érkezésének konkrét veszélye áll fenn.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal összefüggő, „robbanóanyaggal visszaélés, terrorgyanú és a román alkotmányos rend elleni szervezkedéssel kapcsolatos" ügyről, a nyomozás feladata kideríteni, hogy mennyire lehet ezt az ügyet komolyan venni vagy mennyire lehet inkább koncepciógyanúsnak tekinteni: szerinte egyiket sem lehet állítani. Azt azért le lehet szögezni, Molnár szerint, hogy valamiféle "nagy magyar terrortámadásról nem lehet beszélni, ami a román állam ellen irányult volna a Hatvannégy Vármegye részéről" .

Az ország terrorfenyegetettségéről Németh Szilárd, a testület fideszes elnöke sokkal keményebben fogalmazott. A bizottságot tájékoztató egyik titkosszolgálati vezetőt idézve azt mondta: ideológiai felhang nélkül kijelenthető, hogy nőtt Európában és Magyarországon a terrorkockázat. Majd hozzátette, hogy mindeddig nem merült fel adat arról, hogy Magyarországon közvetlen terrorveszély lenne. Emlékeztetett, hogy 2015-ben egymillió migráns rohanta le Európát, s hogy a szolgálatok tájékoztatása megerősítette abban, hogy a népvándorlás méretű bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben járnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.