Norvég pénzek: Lázárék betonfalnak rohantak

Nem teljesítik Csepreghy Nándor kérését és nem engednek betekintést a magyar kormánynak a norvég alapok forráselosztásáról készített vizsgálat eredményébe - közölte az EY.

Az ellenőrzést végző, korábban Ernst and Young néven ismert vállalat pénteken tudatta: „Az EY szigorú belső szabályzatának megfelelően a mindenkori ügyfeleit érintő ügyekben nem nyilatkozik, és semmilyen ilyen jellegű információt nem hoz nyilvánosságra az üzleti titkok védelme érdekében”.

Nem sokkal korábban a Miniszterelnökség helyettes államtitkára bejelentette: levélben kért betekintést az EY magyarországi cégének vezetőjétől a norvég alapok 2008 és 2010 közötti forráselosztásának vizsgálati anyagába. Csepreghy a Heti Válasz cikkéből úgy értesült, hogy az alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda rendelt meg ilyen ellenőrzést.

A helyettes államtitkár tudni vélte, hogy több problémát is feltártak: többek között azt, hogy nem biztosított a bíráló bizottságok függetlensége, az értékelőket a konzorcium a saját köreiből választotta ki, utólag belenyúltak a pontszámokba különösebb indokok nélkül, illetve az alacsonyabb pontszámú pályázatok nyertek, a magasabbak nem kaptak támogatást. Egyúttal sietett leszögezni, hogy amennyiben az EY igazolja az értesüléseket, a kormány büntető feljelentést fog tenni - jóllehet a Lázár János által indított, vitatott jogi megalapozottságú Kehi-ellenőrzés még sehol sem tart.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.