Navracsics bekérette a nagykövetet, Oslo az Orbán-kormányt szerződésszegéssel vádolja

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter kedden bekérette Tove Skarstein budapesti norvég nagykövetet, hogy tájékoztatást kérjen a Norvég Civil Alappal kapcsolatos nyilatkozatokról - közölte a tárca.
A közleményben kiemelték: a miniszter kifejezte reményét, hogy a magyar és a norvég kormány közötti június 12-ei tárgyalások eredményre vezetnek, és a vitás kérdések rendeződnek.
 Tove Skarstein Földi Imre / Népszabadság

Szerdán Oslóban Jeszenszky Géza magyar nagykövetet hallgatták meg a norvég külügyminisztériumban a Norvég Alap ügyében. A Magyar Nemzet csütörtökön arról írt, hogy a diplomatával közölték a norvég álláspontot, és arra kérték a nagykövetet, továbbítsa azt a magyar kormánynak.

Jeszenszky Géza szerint a beszélgetés a körülményekhez képest barátságos hangulatú volt. A nagykövet megismételte a lapnak korábbi álláspontját, miszerint szakmai vitáról van szó, amely remélhetőleg minél hamarabb rendeződik. Navracsics Tibor pénteken úgy nyilatkozott, reményei szerint tárgyalásos úton rendezhető lesz a Norvég Alap támogatásai körül kirobbant vita.

Skarstein bekéretésének az oka az lehet, hogy Norvégiában szintén miniszterelnöki szinten van az ügy. Vidar Helgesen, Erna Solberg norvég kormányfő kabinetfőnöke, EU-ügyi miniszter pénteken közleményben fejezte ki aggályait a magyar hatóságok a civil társadalom elleni fellépésével kapcsolatban. „Mélyen aggaszt, hogy a magyar hatóságok megpróbálják korlátozni a szólásszabadságot. A Norvég Alapot az alapvető európai értékek támogatására hozták létre, a róla szóló szerződés megsértésével pedig a magyar hatóságok megsértik ezeket az értékeket" – hangzik Helgesen közleménye, amely Norvégia magyar nagykövetségének a honlapján jelent meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.