A nőket jobban sújtotta a válság

Kevesebb nő dolgozik a magánszférában, mint férfi, a felsővezetők alig 22 százaléka nő. Bár a nők száma valamelyest nőtt a munkaerőpiacon, fizetésük jobban elmarad a férfiakétól, mint egy évvel ezelőtt.

A munkavállalók alig 46,5 százaléka nő, ez három éve 48 százalék volt, 2012-ben viszont csak 42 – derül ki a Hay Group tanácsadó cég elemzéséből. A válsággal és az elbocsátosokkal fémjelzett évek leépítései erősebben érintették a nőket, mint a férfiakat, ebből a „sokkból" csak mostanában kezd magához térni a munkaerőpiac.

Munka közben STR / Reuters

Drámaibb a kép, ha azt nézzük, hogy a felsővezetőknek csupán 22,6 százaléka nő. Átlagosan a nők a férfiak alapbérének csupán 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben, ami számottevő, valamivel több mint 2 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és tavalyhoz képest szinte mindenütt romlott a bérezésük, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet.

A nők hátrányt szenvednek a bónusz – a teljesítményalapú kifizetések – terén is. A férfiak bónuszának 85,3 százalékát kapják kézhez . A felsővezetők körében, ahol a legnagyobb bónuszokkal találkozunk, ez az arány csupán 80,7 százalék.

Mi a helyzet a vállalati gépkocsival? A szakértői pozíciókban kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is nagy a különbség a férfi és női gépkocsijuttatás terén. Ez részben annak is köszönhető, hogy az értékesítői és mérnöki munkakörökben kiugróan magas a férfi munkavállalók aránya.

Az adatok a Hay Group Magyarország 488 cégre kiterjedő kutatásán alapulnak, amely a legnagyobb kört érintő javadalmazási felmérés Magyarországon. A felméréshez használt adatbázis 300 ezer hazai munkavállaló adatait tartalmazza.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.