Fukusima: a magyar lakosság nincs veszélyben a sugárzás miatt

A hazai lakosokat nem fenyegeti sugárveszély - derül ki az ÁNTSZ honlapján közzé tett hatósági közleményből. Szombat óta folyamatosan mérik a sugárszennyezettséget.

A japán földrengés és szökőár miatt megsérült és leállított atomerőművek esetleges sugárszennyező hatása nem veszélyezteti a hazai lakosság egészségét. A japán atomerőművekből kibocsájtott radioaktív anyagok mennyisége egyrészt nagyságrendekkel kisebb, mint Csernobilban volt, másfelől eddig azt is a Csendes-óceán fölé fújta a szél. Ha változna is a szélirány az ázsiai kontinens felé, akkor sem várható radioaktív szennyeződés Magyarországon a hatalmas (mintegy 12.000 kilométer) távolság miatt.

Sugárfertőzés nyomait keresik egy Fukusimáról kitelepített lányon a yamagatai egészségügyi központban
Yumi Sugiura, who evacuated from Iitate town in Fukushima, receives a screening test for traces of nuclear radiation at a welfare center in Yamagata, northern Japan March 20, 2011, nine days after the devastating earthquake and tsunami. Japan made some progress on Sunday in its race to avert disaster at a nuclear power plant leaking radiation after an earthquake and tsunami that are estimated to have killed more than 15,000 people in one prefecture alone. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT ENERGY HEALTH)

A hétvégi napi mintavételek és műszeres mérések ideiglenes visszaállítása ennek folyamatos és valós eredményeken alapuló igazolását szolgálja (hasonlóan az izlandi vulkánkitörés utáni hetekben végzett mérésekhez, 2010. április-májusában).  

A március 12-18. között végzett mérések eredményei (dózisteljesítmény, aeroszól összes radioaktivitás és gamma-spektrometria) kivétel nélkül a normál tartomány határain belüliek voltak. A sugárszennyezettség mértékének növekedése  a leállított japán atomerőművek telephelyén igen jelentős, az erőművi dolgozók szigorú váltóműszakban (csak a legszükségesebb, korlátozott létszámban és időbeosztással) dolgozhatnak. Eddig egy japán atomerőművi (Fukushima-Daiichi telephelyen) dolgozó munkás  kapott  kisfokú sugárterhelést, amelynek mértéke (106 mSv)  a sugárbetegség vagy sugárkárosodás kiváltására alkalmas értéknél jóval kisebb.  A környezeti dózisteljesítmény és sugárszennyezettség mértéke jelenleg az atomerőművektől 30 km sugarú zónán kívül Japánban csak  jelentéktelen mértékben növekedett meg, amely kimutatható sugárkárosodás kiváltására nem képes.  Ez mindenképpen megnyugtató hír a kint tartózkodók, valamint a Japánból hazaérkezők és itthoni hozzátartozóik számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.