Nincs nemzetbiztonsági kockázata a kormánytöbbség szerint Safarov kiadatásának

Napirendre sem engedte venni a kormányoldal a Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülésén a Safarov-ügyet. A kétharmad szerint nincs nemzetbiztonsági kockázat, és kész.

A parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes és kereszténydemokrata tagjai még napirendre venni sem engedték a Safarov-ügyet a testület mai ülésén, noha az előre meghirdetett program szerint az lett volna az első napirendi pont, amelyet nyílt ülésen tárgyaltak volna.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a Népszabadságnak elmondta: még az ügyrendi vita során a fideszes képviselők úgy döntöttek, hogy az azeri baltás gyilkos kiadásának nincs nemzetbiztonsági kockázata, ezért a kérdést, ha indokoltnak tartja, előbb tárgyalja meg a külügyi, valamint az alkotmány- és igazságügyi bizottság, s ha a két testület ülésén felvetődnének a Nemzetbiztonsági Bizottság illetékességébe tartozó kérdések, legfeljebb visszatérnek rá egy következő ülésen.

Molnár a Népszabadságnak nyilatkozva hangsúlyozta: a kormányoldal úgy döntött a téma levételéről, s egyben arról is, hogy ami történt, nemzetbiztonsági szempontból közömbös, hogy meg sem hallgatta a témában illetékes szakembereket, így a titkosszolgálatok vagy a terrorelhárítás illetékeseinek a véleményét.

Tették ezt annak ismeretében, tette hozzá kérdésünkre válaszolva Molnár Zsolt, hogy nemrég egy korábban létezett, bár évek óta inaktív örmény terrorszervezet, az ASALA nevében valaki életveszélyes fenyegetést küldött Azerbajdzsán budapesti nagykövetségének, halállal fenyegetve meg a képviselet vezetőjét és munkatársait. Bár az üzenetről biztonságpolitikai szakértők még azt sem zárták ki egyértelműen, hogy azeri provokáció, a fenyegetés hatására a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is fokozta a nagykövetség körüli biztonsági intézkedéseket.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.