Gyurcsány állja a sarat - mi a titka?

Lapszemlénkből: Praktikus tanácsok Molotov-koktélos támadásokra készülőknek - Békéscsaba: Mi a helyzet az árnyék-titkosszolgálattal? Gyomai gyilkosság: egy másik vádlottra már életfogytiglant kért az ügyészség - Vidéki lapokból

Gyurcsány állja a sarat - mi a titka?

"Gyurcsány Ferenc meglepően jól állja a sarat az ellenzék rohamaival szemben, sőt, soha nem látott mértékben koncentrálódott kezében hatalom. Trükkje: bizonytalanságban is magabiztosan cselekszik – vélekedik Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója."

A politológus "Gyurcsány és a bizonytalanság kora" című elemzése a HVG Online-on olvasható>>>>>

Praktikus tanácsok Molotov-koktélos támadásokra készülőknek

Andrassew Iván részletesen leírja, milyen körültekintően kell felkészülni akciójára annak, aki netán vadidegen emberek elleni támadást tervez, mert olyasmit képzel, hogy ő "Isten lándzsája lehet, aki küldetéséül adta népe és a faja védelmét." Andrassew Iván egy szóval sem írja le Nagycsécs nevét - de a kommentárokból kiderül, hogy olvasói pontosan értik.
"Olyan falut keress, ahol még soha nem jártál. Ehhez – a térképkereséshez sem - soha ne használd az internetet, mert nyomot hagysz. A kiválasztott faluban senkit ne ismerj, még a környékről se. Soha ne te végezd a földerítést.
Csak egyszer járjon arra a földerítő is. Megnézi, kik élnek a házban, meg a környéken, és kész. De abban biztos legyen. A vegyes környék nem jó. Nem a személyek érdekesek, hanem a fajtájuk"

A Praktikus intelmek című blogbejegyzés itt olvasható>>>>>

VIDÉKI LAPOKBÓL

Tornyiszentmiklós: távozik a polgármester

Lemondott Tornyiszentmiklós polgármestere a faluba tervezett, s nagy vitát kiváltó kamionparkoló ügye miatt - adta hírül hétfői számában a Zalai Hírlap. Szabó István, a távozó polgármester a lapnak elmondta: nem csak azért mond le, mert a tervezett kamionparkoló miatt sok támadás érte személyét. Döntésében - tette hozzá - szerepet játszott az is, hogy már hosszabb ideje nem tudott együtt dolgozni a testület egy részével. (Tudósítónktól)

Lakások kalapács alatt

Sokan tartoznak kisebb-nagyobb összegekkel a Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft.-nek, amelynek kintlévősége jelenleg 230-250 millió forint között mozog. A szolgáltató már összeállította nyilvántartásából a legnagyobb adósok listáját. Az önkormányzati lakásokban élő adósok számíthatnak arra, hogy végső esetben alacsonyabb komfortfokozatú lakásba költözhetnek, ha nem rendezik tartozásukat. A saját tulajdonú lakásoknak pedig az árverezését kezdeményezi a szolgáltató, ha nem fizetik ki számláikat a fogyasztók - olvasható a mai Kelet-Magyarországban. (Tudósítónktól)

Békéscsaba: Mi a helyzet az árnyék-titkosszolgálattal?

"Rendhagyó módon közösen írt feljegyzést Petrencsik Ferenc, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) Békés megyei vezetője és Vantara Gyula békéscsabai polgármester azok után, hogy a szeptemberi testületi ülésen Tóth Károly az árnyék-titkosszolgálattal kapcsolatban tett fel kérdéseket a testületi ülésen. Kiderül a feljegyzésből, együttműködés van, de veszély nincs. Emellett felhatalmazás se" - olvasható a Hír6 "Békéscsaba: a Nemzetbiztonsággal karöltve" című cikkében.

Gyomai gyilkosság: második nekifutás - Egy másik vádlottra már életfogytiglant kért az ügyészség

"Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette a vád Havancsák János László ellen, aki a vádirat szerint még 2005 augusztusában gyomaendrődi otthonában megölte és kirabolta özv. K. Bélánét" - olvasható a Hir6-on. - "A 61 éves vádlott csak a történtek után több mint két évvel került a rendőrség látókörébe, tagadva bűnösségét, és immár a sokadik verzióját mondta el az ügyben a napokban a Békés Megyei Bíróságon. Különlegessé teszi a pert, hogy korábban már volt vádlottja az ügynek, aki ellen életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyészség, végül a bíróság szabadlábra helyezte. Ez a második nekifutás."
 Részletek a Hir6 cikkében>>>>

Még megvan a Régi Hungária szakácsának antik billiárdasztala

Szeged-Alsóvároson, egy családi házban őrzik azt a 111 éves, antik biliárdasztalt, mely előbb az 1897-ben nyitott Kass vendéglőben, majd a belőle kinőtt szállodában, később, az átkeresztelés után a Hungáriában (azaz a Régi Hungáriában) állt. A biliárdasztal az 1976-ban bezárt Régi Hungária volt szakácsáé, aki más tárgyakat is megvásárolt a legendás munkahelyéről, hamutartótól alpakka sültes tálig. Maga a Régi Hungária hosszú ideje nem üzemel, a tulajdonos kft. uniós pénzekből újítja föl az eredeti állapotban, s a nyitást 2010-ben tervezik.(Tudósítónktól)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE - ORSZÁGOS LAPOK

Népszava: nincs adócsökkentési hullám Európában

Óriási baklövés lenne a jelenlegi krízishelyzetben adócsökkentést  végrehajtani, megfelelõ nagyságú bevételek nélkül ugyanis  elapadnának azok a pénzügyi források, amelyek segítségével  kilábalhatunk a válságból - mondta a hétfõi Népszavának Podolák  György, az Országgyûlés gazdasági bizottságának szocialista elnöke.
A politikus ezzel Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivõjének a bejelentésére reagált, amellyel az ellenzéki képviselõ a közterhek  enyhítése mellett a munkahelyek megõrzésére, a kormányzat  megreformálására és új fejlesztési politika kidolgozására vonatkozó  intézkedéseket sürgetett arra is hivatkozva, hogy az európai  kormányok sorra jelentik be adócsökkentési döntéseiket - hívta fel a  figyelmet a lap, amely viszont szakemberekre hivatkozva  félrevezetõnek minõsítette a Fidesz azon érvelését, hogy az európai  kormányok adócsökkentésekrõl döntenének.
Ezek a szándékok ugyanis általában nem az adóterhelés  csökkentésére, hanem egy bizonyos adónem vagy egy szûk kör  közterheinek a mérséklésére vonatkoznak, vagy egy késõbbi, 2009 utáni adómérséklésrõl számolnak be - írta a Népszava. (MTI)

Világgazdaság: pozitív a gyógyszerkassza

Év végére 27-30 milliárd forint pénzmaradvány keletkezhet az egészségpénztár  gyógyszerkasszájában - írta a hétfõi Világgazdaság.
A kormány azt mérlegeli, hogy a megtakarításból a patikusok generikus programban való részvételét dotálja. Nekik is köszönhetõ  ugyanis, hogy a betegek többsége áttért az olcsóbb készítmények  alkalmazására - tájékoztatta a Világgazdaságot Molnár Márk, az  Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi  fõosztályának vezetõje.
A gyógyszerek tb-listára kerülésére meghirdetett árverseny  eredménye, hogy számos, úgynevezett elsõ generikus orvosság (a  lejárt szabadalmi védettségû készítmények elsõ másolata) támogatását  kezdte meg a biztosító, amelyekhez gyorsan és kedvezõ áron jutnak a betegek - mondta el a lapnak Molnár Márk. (MTI)

Magyar Nemzet: törvénytelen adatkezelés az OCÖ-ben?

A hétfõi Magyar Nemzet úgy tudja, hogy fénymásolták és számítógépre vitték  azt a csaknem 70 ezer aláírást, amelyet az Országos Cigány  Önkormányzat (OCÖ) gyûjtött össze tavasszal a Magyar Gárda ellen.
A lap 16 olyan - egyaránt 2008. január 30-i keltezésû - aláírásgyûjtõ ív fénymásolatának jutott a birtokába, amelyen mintegy  240 kótaji illetõségû ember neve, aláírása, címe és születési adata  szerepel. Mint írják, ez ízelítõ abból a 68 ezer aláírást  eredményezõ, 19 megyére kiterjedõ gyûjtésbõl, amelyet a OCÖ végzett  az év elsõ negyedében.
A Magyar Nemzet utánaérdeklõdött a dokumentumoknak, és "az OCÖ  hivatali környezetébõl, szemtanúktól" megtudta: a választási  kampányokban jól felhasználható adatokat - fénymásolatokról - a  hivatal tucatnyi dolgozója kezdte el számítógépbe írni, s késõbb a  romaszervezet Népszínház utcai bérleményében fejezték be az adatok  rögzítését. Mint írták: tudomásuk szerint a Dohány utcai  önkormányzati székházba bevitt adatokat pendrive-ra mentették, majd  az ottani számítógépbõl kitörölték.
"Mindez azért figyelemre méltó, mert az adatvédelmi törvény  szigorúan tiltja, hogy a gyûjtõk lemásolják, tárolják és egyéb célra  felhasználják a civil aláírásgyûjtések dokumentumait" - írta a Magyar Nemzet. (MTI)

 Magyar Hírlap: nem vonják be az érintetteket a 4-es metró akadálymentesítésébe

A 4-es metró teljes akadálymentesítését ígérte a városvezetés, ám a  megvalósításba az érintetteket nem vonják be: a mozgáskorlátozottak  február óta várják, hogy újra szóba álljanak velük, és végre  aláírják az együttmûködési megállapodást - írta a hétfõi Magyar  Hírlap.
"Úgy néz ki, megint elfeledkeznek rólunk, ahogy a 2-es metró felújítása során is történt. Akadálymentesítést ígértek az  állomásokra, de egyet sem látunk üzemelni" - mondta el a lap  megkeresésére Szõllõsiné Földesi Erzsébet, a Mozgáskorlátozottak  Budapesti Egyesületének (MBE) elnöke.
Mint felidézte: a városvezetés februárban bejelentette  együttmûködésüket a 4-es metró akadálymentesítéséért, ezután azonban  semmi sem történt. Megállapodástervezetet készítettek elõ, ám azt  azóta sem írták alá, s a beruházó DBR Projekt Igazgatóság ezt "nem  tartotta fontosnak" a mozgáskorlátozottak többszöri megkeresése  ellenére sem - olvasható a lapban.
"Hogy ennek pénzügyi vagy elvi akadálya van, máig tisztázatlan számunkra" - jelentette ki az elnök a Magyar Hírlapnak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.