Itt a döntés: bezár a Zöld Pardon

Nem hosszabbítják meg a Zöld Pardon közterülethasználati engedélyét, így obezár a szórakozóhely. A XI. kerületi képviselőket a 40 ezres tüntetés és a 110 ezer Pardon-párti aláírás sem hatotta meg.

Az újbudai önkormányzat nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon közterülethasználati engedélyét - döntött zárt ülésen csütörtök este a XI. kerületi képviselő-testület. Ez azt jelenti, hogy október 31-én megszűnik a szórakozóhely engedélye. Ez a döntés nem érinti a ZP működési engedélyét, így elköltözhet egy másik helyszínre.

A ZP vezetősége pénteken kapja kézhez a döntést, illetve a határozatot, amelyben az önkormányzat előírja, hogy mikor kell elhagynia a területet. A vitáról – mivel zárt ülésen tárgyalták – most nem közölnek részleteket, de a kerületi jegyző ígérete szerint az elutasítás indokai pár napon belül felkerülnek az internetre.

A XI. kerületi önkormányzat képviselői a Zöld Pardon kérése ellenére is zárt ülésen tárgyalták a szórakozóhely közterülethasználati kérelmét. Horti István, a kerület jegyzőjének előzetes tájékoztatása szerint erre jogszabály kötelezte a testületet.

A belvárosi Nincs Pardon a kilencvenes években települt ki a Petőfi híd budai lábához. A kezdetben meglehetősen nomád körülmények között üzemelő mini-Sziget gyorsan népszerűvé vált. Az eleinte szezonálisan működő szórakozóhely 2005-ben állandósult. A lakossági panaszok így már – legalábbis az önkormányzat szerint – egész évben gyűltek a hivatalban. S közben a képviselők szemét is egyre jobban csípte a jutányos közterülethasználati díj, hiába emelkedett a kezdeti évi ötszázezerről tízmillióra az évek alatt. A Zöld Pardon engedélye áprilisban lejárt, a testület időhúzásként ideiglenes engedélyt adott ki október végéig. S egyúttal előírta, hogy a 22 millióra emelt díjon túl a szervezők 16 millió forint értékben gondoskodjanak a környék takarításáról, biztonságáról és szúrópróbaszerűen mérjék a zajszintet.

A lakossági panaszok – az önkormányzat tájékoztatása szerint – azóta se csökkentek. A ZP képviselői viszont egyetlen dokumentált panaszt se találtak. Amin nem is csodálkoztak, hiszen a szórakozóhely 300 méteres körzetében egyetlen lakóépület sincs. Éppen ezért nem tartják jó ötletnek, hogy egy kilométerrel lejjebb, a Rákóczi híd lábához költözzenek, hiszen ott se lennének távolabb a házaktól, mint most. Sokan furcsállják azt is, hogy a bezáratás okaként nem azt hozták fel, hogy a ZP és a mellette lévő Rio Cafe éveken át nagyobb helyet foglalt a kerülettel kötött szerződésekben rögzítettnél, hanem makacsul a környéken lakók panaszaira hivatkoznak.

Az önkormányzat szerint az egész évben nyitva tartó, fesztiválszerűen működő szórakozóhely jelentős környezeti terhelést jelent. Így egy híddal lejjebb sokkal jobb helyen lenne. Több alkalommal tárgyaltak erről a Zöld Pardon képviselőivel, de az ő kérelmük csak a jelenlegi helyszínre vonatkozik, újabb öt évre kérve a közterülethasználati engedélyt. Kérelmüknek egy száztízezer aláírást összegyűjtő akcióval, a múlt hét végi nagyszabású rendezvénnyel és a testületi ülés idejére szervezett demonstrációval adtak nyomatékot.

Az önkormányzat jelenlegi döntését értékelve azt kell mondanunk, most vitathatatlanul egy kisebbség erőltette rá akaratát a többségre, amelyhez Újbuda képviselőtestületének jelentős része – inkompetenciából vagy egyéb okokból – lelkesen asszisztált - írta közleményében a döntés után a "Zöld Pardon munkatársai nevében" Kővári Zsuzsa ügyvezető. Biztosak vagyunk benne, hogy az a 110 000 aláírás – ebből a 9377 XI. kerületi – és a 40 ezres tüntetés nem volt hiába. Bebizonyítottuk, hogy igenis szükség van a Zöld Pardonhoz hasonló profilú, biztonságos szórakozóhelyekre, és az is biztos, a Zöld Pardon tovább fog működni - írja.

A Zöld Pardon természetesen tudomásul veszi a képviselőtestület döntését és új helyszín után néz – közölte az ügyvezető – és várják a hivatalos helyszínjavaslatot.

A Zöld Pardont – illetve a közlemény szerint csak a jelenelgi helyszínt – szeptember 30-án Tankcsapda koncerttel búcsúztatják.

Hiába a demonstráció és az aláírásgyűjtés
Demonstráció az újbudai önkormányzat előtt. A megmozdulás célja a képviselő-testület döntésének befolyásolása, hogy a Zöld Pardon közterület-használati kérelmét pozitívan bírálják el. Az eseményen Silent Discót tartanak, ezzel is jelezve, hogy a fiatalok képesek kulturáltan és csendben szórakozni. A rendezvény jelszava: "A szádat zárd be, ne a ZP-t!!!" 2011.09.22. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.